6 kruna po kilovatsatu / 'Bit će nemoguće da netko plati skuplje nego prošle godine'. Češka ograničila cijene plina i struje

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U srijedu će biti poznato i rješenje za visoke cijene energenata za industrijske subjekte

13.9.2022.
7:45
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Češka vlada u ponedjeljak je donijela odluku o ograničavanju cijena električne energije i plina kako bi zaštitila kućanstva od rastućih cijena na tržištu, rekao je premijer Petr Fiala.

Kao i druge europske zemlje, Češka je odlučila zaštiti građane i tvrtke od rasta cijena na tržištu usred smanjenog dotoka ruskog plina u Europu, što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu i europskih sankcija Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka vlada priopćila je kako će napraviti da taj nacionalni plan, kojega mora potvrditi parlament, ide uz paneuropsko rješenje koje priprema Europska komisija i države članice.

“Grarantiramo visine cijena, svi će znati koliko će plaćati, i bit će nemoguće da netko plati mnogo skuplje nego prošle godine”, rekao je Fiala na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
visoka inflacija /

U susjedstvu 'zamrznuli' cijene šećera, brašna, ulja, mlijeka na 60 dana. Kazne su visoke

Image
visoka inflacija /

U susjedstvu 'zamrznuli' cijene šećera, brašna, ulja, mlijeka na 60 dana. Kazne su visoke

Cijene električne energije za kućanstva ograničit će se na 6 čeških kruna (0,24 eura) po kilovatsatu i 3 krune za plin, a takve cijene primjenjivat te će se od studenog.

Fiala je dodao kako će u srijedu biti poznato i rješenje za visoke cijene energenata za industrijske subjekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češke cijene električne energije, kada se u njih uračunaju i porezi, bit će oko 200 eura po megavatsatu, što je razina cijene spomenuta u prijedlogu Europske komisije za cijene izvore energije koji nisu na plin.

Vlada će omogućiti da i javni sektor, uključujući bolnice, općine i škole, imaju garantirane cijene energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zbynek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cijena državu koštati oko 130 milijardi kruna sljedeće godine, a paket mjera financirat će dodatnim porezima za sektor proizvodnje energije, rafinerije nafte, banke te trgovaca plinom i električnom energijom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo