posljednja europska diktatura / Bivši član bjeloruskog odreda smrti progovorio o ubojstvima političara: 'Bili su neposlušni'

Image
Foto: RTL

Da su se otmice i ubojstva dogodila uvjeren je i specijalni izvjestitelj Vijeća Europe

17.12.2019.
7:00
RTL
VOYO logo

Prije 20 godina nestala su dva bjeloruska oporbena političara, a sada je progovorio muškarac koji tvrdi da je sudjelovao u njihovim ubojstvima. Juri Garavski je služio vojsku u jednoj postrojbi u Minsku. Iz njenih redova su 1999. regrutirani pripadnici jedinice za brzo djelovanje SOBR. Garavski je od početka bio u njenom sastavu i obučen je za borbu protiv organiziranog teškog kriminala.

Ubojstvo bivšeg ministra unutarnjih poslova

Prva akcija SOBR-a završila je zločinom, svjedoči Garavski za Deutsche Welle. Usred Minska grupa SOBR je otela bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Zaharenka i odvezla ga na jedan poligon za vježbu. Tamo ga je, kako je ispričao Garavski, ustrijelio potpukovnik i osnivač SOBR-a Dmitri Pavličenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo se dogodilo jer je Zaharenko otkazao poslušnost Lukašenku i zajedno s ostatkom oporbe radio na njegovom svrgavanju. Osim Zaharenka, SOBR je također 16. rujna 1999. oteo i Viktora Gončara, bivšeg šefa Središnje izborne komisije, kao i Anatolija Krasovskog, biznismena koji je podržavao kritičare vlasti. Garavski tvrdi da su obojica pogubljena u šumi kod vojne baze Begoml.

Garavski, koji je razgovarao s DW, danas živi kao tražitelj azila na njemačkom govornom području Alpa, dok je Bjelorusija poznata kao posljednja diktatura u Europi. U priču o političkim ubojstvima vjeruje i specijalni izvjestitelj Vijeća Europe Christos Pourgourides koji je SOBR okarakterizirao kao ''odred smrti koji prevodi Pavličenko''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nemoguće je da su se te otmice i ubojstva odvijali bez suglasnosti, da se oprezno izrazim, vrlo visokih dužnosnika. A kada to kažem, onda mislim na predsjednika Bjelorusije'', kazao je Pourgourides.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo