PRONEVJERA NOVCA IZ FONDA / Bivši premijer ukrao 14 tijara, Hermesove torbice, dijamante ogrlice

Image
Foto: AP

Istražitelji sumnjaju da je dio novca otišao na kupovinu jahti i vila, ali i na financiranje produkcijske kuće Red Granite Pictures

5.7.2018.
13:38
AP
VOYO logo

Bivši premijer Malezije NaJib Razak uhićen je u utorak zbog navodne umiješanosti u višemilijunsku pronevjeru 700 milijuna dolara iz državnog fonDa za razvoj 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod istragom je još od gubitka izbora u svibnju. Bivši premijer negira optužbe.

Iz fonda je ukupno ukradeno 4,5 milijardi dolara, a sve je krenulo kada je na osobnom računu bivšeg premijera pronađeno 10,6 milijuna dolara. Prema navodima policije, uz taj je iznos kod bivšeg premijera pronađena luksuzna imovina i gotovina u vrijednosti od 273 milijuna dolara. Među pronađenom imovinom nalazi se 14 tijara, 567 torbica (od kojih su 272 skupocjene Hermes torbice), 423 sata i 234 pari sunčanih naočala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio ukradene imovine odnosi se na nakit (12.000 komada raznog nakita), a najskuplja je dijamantna i zlatna ogrlica vrijedna 1,6 milijuna dolara.

Međutim, i dalje se ne zna gdje su milijarde dolara. Istražitelji sumnjaju da je dio novca otišao na kupovinu jahti i vila, ali i na financiranje produkcijske kuće Red Granite Pictures koju je osnovao posinak Najiba Razaka, Riza Aziz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je kuća, između ostalih, popularni holivudski film "Vuk s Wall Streeta". Amerikanci su optužili Aziza da je za produkciju filma Martina Scorsesea izvukao milijardu dolara upravo iz spomenutog fonda, piše Reuters.

Osim za film, Aziz je optužen i da je iz fonda ukrao dodatnih 3,2 milijuna dolara kako bi zvijezdi filma Leonardu DiCapriju mogao kupiti i pokloniti Picassovu sliku. Američke su vlasti i Red Granite Pictures u konačnici su sklopili nagodbu od 60 milijuna dolara koje produkcijska kuća mora isplatiti američkoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo