nevjerojatna ispovijest / Bivši špijun ispričao sve o vladavini Kim Jong-una: 'Slao sam ubojice na kritičare, trgovali smo drogom i oružjem'

Image
Foto: AP IMAGES

Objasnio je kako vodstvo Sjeverne Koreje očajnički želi zaraditi novac na sve moguće načine

11.10.2021.
10:05
AP IMAGES
VOYO logo

Stare navike života u tajnosti nisu napustile Kim Kuk-songa. Nakon nekoliko tjedana dogovora i razgovora BBC je uspio dobiti intervju s njim no on se i dalje brine da ga netko potajno prisluškuje. 

Gospodin Kim proveo je 30 godina radeći na samom vrhu špijunskih agencija Sjeverne Koreje. Agencije su bile "oči, uši i mozak Vrhovnog vođe", kaže Kim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je čuvao njihove tajne, slao ubojice da ubijaju njihove kritičare pa čak i izgradio ilegalni laboratoriji za proizvodnju droge kako bi pomogao prikupljao sredstva za državu.

Image
detalji nisu objavljeni /

Nedavno su testirali novi lansirni sustav: Sjeverna Koreja ispalila projektil u Japansko more

Image
detalji nisu objavljeni /

Nedavno su testirali novi lansirni sustav: Sjeverna Koreja ispalila projektil u Japansko more

Sada već bivši viši pukovnik odlučio ispričati svoju priču za BBC. Ovo je prvi put da je tako visoki vojni časnik iz Pjongjanga dao intervju jednoj velikoj televizijskoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Kim bio je "najcrveni crveni", kaže u ekskluzivnom intervjuu. Bio je odan komunistički sluga, no ni to nije jamčilo sigurnost u Sjevernoj Koreji. Iz nje je morao pobjeći 2014. godine, a od tada živi u Seulu i radi za južnokorejske obavještajne službe.

Objasnio je kako vodstvo Sjeverne Koreje očajnički želi zaraditi novac na sve moguće načine, od trgovine drogom do prodaje oružja na Bliskom istoku i u Africi. Ispričao je strategiju iza odluka koje se donose u Pjongjangu, režimskim napadima na Južnu Koreju te tvrdi da špijunske i kibernetičke mreže S. Koreje mogu doprijeti do cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC nije mogao neovisno provjeriti njegove tvrdnje, ali su uspjeli provjeriti njegov identitet i uspjeli su, koliko toliko, pronaći potkrepljujuće dokaze za njegove navode.

Teroristička radna skupina 

Kimovih posljednjih nekoliko godina u vrhunskoj obavještajnoj jedinici Sjeverne Koreje nudi uvid u ranu karijeru sadašnjeg vođe Kim Jong-una. Objašnjava kako je Kim Jong-un tada bio samo mladić koji se želio dokazati kao "ratnik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je 2009. osnovala novu špijunsku agenciju baš u vrijeme kad su Kim Jong-una pripremali da naslijedi svog oca, koji je doživio moždani udar. Šef ureda bio je Kim Yong-chol, koji je i dalje jedan od pomoćnika od najvećeg povjerenja sjevernokorejskog lidera .

Kaže da je u svibnju 2009. došla naredba o formiranju "terorističke radne skupine" koja će ubiti bivšeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je prebjegao na jug. "Formirana je teroristička snaga za tajni atentat na Hwang Jang-yopa. Ja sam osobno vodio i provodio posao", rekao je Kim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hwang Jang-yop nekada je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika zemlje.  Njegov bijeg u Južnu Koreju 1997. godine nikada nije bio oprošten. Kada je došao u Seul bio je izrazito kritičan prema režimu. Međutim, pokušaj atentata je krenuo naopako. Dva dužnosnika sjevernokorejske vojske još uvijek služe 10 godina zatvora u Seulu zbog zavjere.

Godinu dana kasnije južnokorejski brod ratne mornarice Cheonan potonuo je nakon što ga je pogodio torpedo. Umrlo je 46 južnokorejskih vojnika, ali Pjongjang je cijelo vrijeme poricao svoju umiješanost. Zatim, u studenom te godine, deseci sjevernokorejskih topničkih granata pogodili su južnokorejski otok Yeongpyeong. Poginula su dva vojnika i dva civila. Kim je potvrdi umješanost Sjeverne Koreju u ova dva napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se te operacije nisu mogle dogoditi bez naredbi s vrha.

"Ova vrsta vojnog rada osmišljena je i provedena prema posebnim naredbama Kim Jong-una. Oni to smatraju velikim postignućem", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim kaže da je jedna od njegovih odgovornosti bila razvoj strategija za rješavanje problema s Južnom Korejom. Cilj je bio "politička podređenost".

"Postoje mnogi slučajevi u kojima sam špijune upućivao u Južnu Koreju i preko njih obavljao operativne misije", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu vam reći da sjevernokorejski operativci imaju aktivnu ulogu u raznim organizacijama civilnog društva, kao i važnim institucijama u Južnoj Koreji", kaže Kim.

Sjeverna Koreja možda je jedna od najsiromašnijih i najizoliranijih zemalja na svijetu, ali Pjongjang je uspio stvoriti vojsku od 6000 vještih hakera. Prema riječima gospodina Kima, prethodni sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il naredio je 1980-ih obuku novog osoblja "radi pripreme za cyberwarfare".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveučilište Moranbong odabralo bi najsjajnije studente iz cijele zemlje koji su zatim prolazili kroz šest godina posebnog obrazovanja", tvrdi Kim.

Britanski sigurnosni dužnosnici vjeruju da je sjevernokorejska jedinica poznata kao Lazarus grupa stajala iza cyber napada koji je 2017. utjecao na dijelove NHS-a i drugih organizacija diljem svijeta. Vjeruje se da je ista grupa napala Sony Pictures tijekom velikog hakerskog napada 2014. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelegalni načini sakupljanja državnog novca

Sjeverna Koreja ima dugu povijest proizvodnje droga - uglavnom heroina i opijuma. Bivši sjevernokorejski diplomat iz Velike Britanije, Thae Yong-ho, koji je također prebjegao, rekao je 2019. na Forumu za slobodu u Oslu da se zemlja bavi trgovinom droge koju sponzorira država.

BBC je pitao gospodina Kima kamo je otišao novac od droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da biste lakše razumjeli, sav novac u Sjevernoj Koreji pripada sjevernokorejskom vođi", kazao je.

"S tim bi novcem gradio vile, kupovao automobile, hranu, odijevao se i uživao u luksuzu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi izvor prihoda, prema gospodinu Kimu, dolazi od ilegalne prodaje oružja u Iran, kojom upravlja Operativni odjel. Pjongjang je također prodavao oružje i tehnologiju zemljama koje vode duge građanske ratove. Posljednjih godina Ujedinjeni narodi optužili su Sjevernu Koreju da isporučuje oružje Siriji, Mjanmaru, Libiji i Sudanu.

UN upozorava da bi oružje razvijeno u Pjongjangu moglo završiti u mnogim problematičnim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je godpodin Kim odlučio napustiti S.Koreju?

Kim je vodio privilegiran život u Sjevernoj Koreji. Tvrdi da mu je teta Kim Jong-una dala na korištenje automobil Mercedes-Benz te mu je dozvoljeno da slobodno putuje u inozemstvo kako bi prikupio novac za sjevernokorejskog vođu. Kaže da je prodavao rijetke metale i ugljen kako bi prikupio milijune.

U osiromašenoj zemlji u kojoj se milijuni ljudi bore s nedostatkom hrane, takav život si rijetki mogu zamisliti, a kamoli živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćne političke veze g. Kima kroz brak omogućile su mu da se kreće između različitih obavještajnih agencija. No te iste veze dovele su njega i njegovu obitelj u opasnost.

Nedugo nakon što je 2011. stupio na političko prijestolje, Kim Jong-un odlučio se riješiti onih koje je smatrao prijetnjom, uključujući i vlastitog ujaka Jang Song-thaeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti ujaka Kim Jong-una, Kim kaže kao je bio i više nego iznenađen, "bio je to koban udarac i bio sam prestravljen".

"Odmah sam osjetio opasnost. Znao sam da više ne mogu živjeti u Sjevernoj Koreji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim je bio u inozemstvu kad je u novinama pročitao o pogubljenju. Odlučio je smisliti plan bijega s obitelji u Južnu Koreju.

Gospodin Kim je živio vrlo neobičnim životom. Njegova priča nudi nam pogled na režim iz kojeg rijetki mogu pobjeći i govori nam nešto o tome što je potrebno da bi takav režim opstao.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo