ŠTO JE ISTINA? / Bivši veleposlanik u Moskvi i toksikolog za RTL analizirali navodna trovanja ukrajinske delegacije i Abramoviča: 'Čudno je'

Abramovič, koji je bogatstvo stekao i zahvaljujući svojoj bliskosti s ruskim predsjednikom Putinom, posreduje između dviju zemalja od početka mjeseca

29.3.2022.
21:00
VOYO logo

Informaciju da je baš početkom mjeseca završio u bolnici zbog trovanja, službena Moskva je demantirala. Otkud jedan ruski oligarh na pregovorima? Iz Moskve kažu, Roman Abramovič zadužen je za uspostavljanje komunikacije s Ukrajincima, a taj Rus židovskog podrijetla nije omražen ni službenom Kijevu.

"Bili su signali od njega i još nekih poslovnih ljudi - Možemo li pomoći, učiniti nešto", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Nije dio službenog ruskog tima, no već tjednima leteći je posrednik između Moskve i Kijeva.

"Abramovič nedvojbeno je Putinov osobni predstavnik u tim pregovorima. Oni su suradnici, treba znati da je Abramovič jedan od one generacije oligarha iz 90-tih, koji nisu napustili Rusiju u prvi tren i koji je ostao vjeran Putinu", tvrdi Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi.

Pa je gotovo nevjerojatno odjeknula vijest da je Abramovič početkom mjeseca nakon pregovora u Kijevu navodno bio otrovan.

"Ovo je dio informacijskog rata. Ta izvješća definitivno nisu istinita", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije. 

Milijarder koji je zbog sankcija odlučio prodati nogometni klub Chelsea, a novac donirati za žrtve ukrajinskog rata, prema bliskom izvoru, imao je bolove u očima, ljuštenje kože, pa čak i oslijepio nekoliko sati, zbog čega je završio u bolnici.

"Malo mi je čudno da se to započelo manifestirati tek drugi dan, bilo bi logično da su odmah počeli, ili nakon par sati", smatra Zdravko Lovrić, pomoćnik ravnatelja za toksikologiju HZJZ-a.

No ističe Lovrić, sve ovisi o dozi i načinu unosa. Abramovič je navodno konzumirao samo čokoladu i vodu.

"Ima jedan dobar dio tih otrova, općenito kemikalija koji se metabolizira i promijeni oblik ili izluči iz organizma i ako niste odmah krenuli s analizom onda se može dogoditi da taj otrov nećete detektirati", kaže Lovrić.

Iako je Rusija poznata po trovanju svojih protivnika, zašto Abramoviča. "To više sliči na namještaljku neprijateljske službe, koja bi htjela Rusiju optužiti", smatra Kovačević.

Simptome su navodno imala i dvojica ukrajinskih pregovarača, no, jedan od njih sada tvrdi da je sve lažno. Ipak, svi su za ubuduće dobili upute.

"Svima koji idu na pregovore s Ruskom Federacijom savjetujem da ništa ne jedu i ne piju i po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo kakvih površina", poručuje Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. 

Pa se u takvim uvjetima nepovjerenja i svaka bočica na stolu dobro provjeravala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo