MISTERIJ U MEKSIKU / Borci za spas kraljevskog leptira nestaju jedan za drugim: Pronađeno već drugo tijelo. Što se događa?

Image
Foto: RTL / AP Images / Pixabay

Nestanak leptira, baš kao i nestanak pčela, razlog je za uzbunu, a aktivisti koji se bore za njihovo očuvanje opet su na udaru

4.2.2020.
15:30
RTL / AP Images / Pixabay
VOYO logo

Leptiri oprašuju cvijeće i izvor su hrane drugim životinjama. Stoga nestajanje leptira utječe i na ptice i druge životinje koje ih trebaju zbog hrane. Kada leptiri nestaju dolazi do domino efekta i životinje u prehrambenom lancu počnu izumirati.

Kraljevski leptir je vrsta koja posebno fascinira znanstvenike, a posljednjih tjedana meksička javnost je posebno uznemirena zbog sumnjivih smrti dvojice aktivista koji se bore za očuvanje kraljevskih leptira i šuma u kojima prezimljavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raúl HernándezRomero je već drugi ekološki aktivist koji je pronađen mrtav, a njegovo tijelo, na kojima su bili tragovi premlaćivanja i ozljede glave, pronađeno je dva dana nakon pogreba 50-godišnjeg Homera Gómeza, još jednog ekološkog aktivista koji se također borio za očuvanje kraljevskog leptira i šuma.

Hernández Romero je nestao 27. siječnja. Taj 44-godišnjak napustio je posao kao i obično, a posljednji put viđen je u podne u selu El Oyamel. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na vrhu brda u utočištu kraljevskog leptira u sklopu rezervata El Campanario, u kojem je radio kao vodič.

Forenzički stručnjaci, piše BBC, rekli su da je njegovo tijelo prekriveno modricama i da je imao duboku ranu na glavi. Istraga o njegovoj smrti je u tijeku, a strahuje se da bi mogla biti povezana sa smrću Homera Gómeza Gonzáleza, koji je nestao na istom području 13. siječnja. Njegovo tijelo pronađeno je u bunaru 29. siječnja.

On je upravljao rezervatom za leptire, a njegova obitelj rekla je da je prije nestanka primio prijetnje s upozorenjem da će zaustaviti kampanju protiv ilegalne sječe drva. Utočište kojim je upravljao otvoreno je u studenome kao dio strategije za zaustavljanje ilegalne siječe šuma na tom području koje je ključno stanište za vrstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su dužnosnici prvo tvrdili da na njegovom tijelu nema znakova nasilja, obdukcija je pokazala da je Gómez González dobio udarac u glavu prije nego što se utopio u bunaru.

U Meksiku je stopa ubojstava posljednjih godina porasla, a službene brojke govore kako je 2019. imala najvišu stopu zabilježenih ikad - čak 34.582 zabilježenih ubojstava. Vjeruje se da su za njih odgovorne bande koje ubijaju svakoga tko bi mogao ometati njihove ilegalne aktivnosti, u rasponu od trgovine drogom i ljudima do iznude, sječe i rudarstva, a aktivisti su jedna od omiljenih meta bandi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kraljevski leptir, Danaus plexippus ili Monarch, veliki je narančasto – crni leptir uobičajen za područje jugoistočne Kanade, a znanstvenici su njime fascinirani zbog velikih daljina koje ti leptiri svake godine prelaze samo da bi prezimili u Meksiku – u šumama borova i jela.

Riječ je o najdužoj migraciji bilo kojeg insekta, a istraživači su otkrili da leptiri svake godine koriste svojevrsni unutarnji solarni kompas koji ih vodi tijekom leta iz Kanade i SAD-a do istog područja na granici između države Michoacán i države Meksiko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada stignu do planinskih obronka šuma u tom području se skupljaju da ostanu topli. Deseci tisuća leptira mogu se vidjeti na jednom stablu, stvarajući šareni spektakl koji je privlači i brojne turiste. No, ekolozi upozoravaju da nezakonita sječa predstavlja veliki rizik za ove šume i kraljevske leptire koji ovdje provode zime.

Pjesnik i ekološki aktivist Homero Aridjis, kojega s Gómezom Gonzálezom veže dugogodšnje prijateljstvo kazao je za NPR da priroda u Meksiku neće preživjeti bez ekoloških aktivista i aktivistkinja te zapitao: ''Kako zaštititi leptire kad Gómez i drugi ljudi nisu zaštićeni?''

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo