Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL U AFGANISTANU

Božić daleko od doma: 'Tijekom školovanja nisam se zamišljala u bolnici, s pištoljem na sebi'

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta u Afganistanu bi trebali ostati do proljeća

Ivana Franić/ 19.12.2019. u 19:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad god imaju vremena, strelište je našim vojnicima nezaobilazno. Uvježbavaju pojedinačno, ali i kretanje i gađanje u timu. Sve pod vodstvom iskusnog instruktora koji kaže da hrvatsko oružje rado isprobavaju i strani vojnici.

''Brzina i preciznost - to je ono što nam daje prednost nad našim protivnikom. Tu smo bili s nizozemskom vojskom - koristili su naše puške i sviđaju im se'', kaže desetnik Marin Gatarić, instruktor za instinktivna i situacijska gađanja.

Nezaobilazan dio tima je i medicinsko osoblje. Natporučnica Maja Babić, liječnica, kaže da se tijekom školovanja nije zamišljala s pištoljem na sebi: ''Tek sam dva tjedna ovdje. Čekaju me još tri mjeseca, ali moram priznati da sam jako zadovoljna, što prilikama, što kolegama. Posla uvijek ima, tijekom dana na sistematskim pregledima, a navečer na hitnom prijmu''.

Skupnici Ani Barinić, medicinskoj sestri, ovo je druga misija: ''Prvi put sam bila pripadnica Force Protection, ovo je malo lakše, ali također dosta zanimljivo zbog suradnje s ostalim nacijama, pripadnicima Afganistanske vojske''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da sigurnost bude najvišoj razini, brinu se vojni policajci i njihovi psi, a američki avion između Mazar e Sharifa i Kabula održava gotovo redovnu liniju: vozi barem četiri puta na tjedan. Putovanje transportnim avionom jedini je način prijevoza na većim udaljenostima u Afganistanu, ceste su neprohodne i nesigurne.

Premda na prvu izgleda čudno, čak i unutar grada putuje se helikopterom. A da afganistanski piloti i tehničari budu sigurni, brine se hrvatski tim. Kako objašnjava narednik Robert Perinović, pripadnik 11. HRVCON-a u misiji ''Resolute Support'': ''Naše zadaće su osiguranje i zaštita koalicijskih snaga Afganistana, njihovih pilota i osoblja koje održava borbene avione i helikoptere''.

Upravo se čita

Image
u drugom tromjesečju

Hilary Swank trudna u 49. godini: 'Dobit ćemo blizance, ovo je apsolutno čudo!'

Hrvatski vojnici u Afganistanu djeluju u dva zapovjedništva - Sjever i Centar. Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta u Afganistanu bi trebali ostati do proljeća.

U Kabulu je smješten manji broj hrvatskih vojnika i vojnikinja. Od njih 110 dio ih radi u Zapovjedništvu, dio obučava afganistanske snage, a dio radi na zaštiti. Osim posjeta hrvatskim vojnicima i vojnikinjama, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević susreo se i s načelnikom Stožera misije general pukovnikom Andreasom Marlowom. Razgovarali su iza zatvorenih vrata, a ministar se sastao i s afganistanskim ministrom obrane Hajijem Asadullahom Khalidom te su istaknuli zadovoljstvo radom hrvatskih vojnika i vojnikinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''U Afganistanu zajedno s drugim saveznicima i partnerima pridonosimo miru i sigurnosti. Mentoriramo afganistanske snage sigurnosti i puni smo razumijevanja za stanovnike Afganistana i poštujemo njihovu kulturu i običaje'', istaknuo je Krstičević, a njegov afganistanski kolega je poručio: ''Zahvalan sam na svemu što hrvatski vojnici, hrabri vojnici rade ovdje, mentoriraju, pomažu i savjetuju naše snage u borbi protiv globalnog terorizma''.

Ivana Franić/ 19.12.2019. u 19:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dijele se fotorafije

VIDEO Misteriozni svjetlosni stupovi pojavili se u nekoliko ruskih gradova. 'Je li to novo Putinovo oružje?'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba