'Postoji više varijanti' / Branimir Vidmarović za RTL: Analiziramo tko preuzima najveću svjetsku silu ako se Trumpovo stanje pogorša

Postoji i mogućnost da će Trumpov pozitivan nalaz na koronu u predsjedničkoj utrci njemu ići u prilog

3.10.2020.
20:00
VOYO logo

Koronakriza može izazvati i nesvakidašnju političku krizu u SAD-u, a  sve se događa točno mjesec dana prije izbora za predsjednika

Sa stručnjakom za međunarodne odnose Branimirom Vidmarovićem razgovara reporterka Amela Čilić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump se za sada osjeća dobro, ne treba mu kisik i dobrog je raspoloženja.

"On će najvažniji dio kampanje morati odraditi virtualno, iz bolnice. Veliko je pitanje hoće li biti održane virtualne debate što će biti presedan. To će biti na veliku radost demokrata jer možete uključiti opciju 'mute' i isključiti sugovornika ako vas prekida. Situacija je svakako napeta", kazao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČELA TERAPIJA REMDESIVIROM /

Trump prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed, poručio: 'Ide dobro, mislim. Hvala svima'

Image
POČELA TERAPIJA REMDESIVIROM /

Trump prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed, poručio: 'Ide dobro, mislim. Hvala svima'

"Prepotstavljam da će Trump brzo opraviti jer ima vitalnost jednog nabrijanog srednjoškolca, ali postoje i crni sceariji koji su dio ameičkog Ustava, Kongresa i zakonodavstva", smatra Vidmarović.

Postoji i mogućnost da će Trumpov pozitivan nalaz na koronu u predsjedničkoj utrci njemu ići u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovi birači su jako čvrsto uz njega. Ako pobijedi koronu, to će biti jasan znak i potvrda njegovim biračima da je dovoljno jak i sposoban i da je bolji od konkurencije. Demokrati će ovu situaciju također pokušati okrenuti u svoju korist, pokušat će dokazati svojim biračima da koronavirus nije onakav kakvim su ga predstavljali republikanci. Pozitivan test Donalda Trumpa bit će kampanja koja će ići u prilog i jednima i drugima", izjavio je Vidmarović.

Vidmarović je objasnio i što bi se dogodilo da se Trumpovo zdravstveno stanje ipak pogorša. Kako kaže, američki izbori se do sada nisu odgađali i to je veliki problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji više crnih varijanta. Ako predsjednik umre, vlast po 25. amandmanu prelazi u ruke potpredsjednika, a ako se i on razboli, na predsjednika Kongresa i tako dalje".

"Ako predsjednik nije sposoban obnašati svoju dužnost do izbora, može svoja naređenja prenositi po potpredsjedniku, ali ako nije priseban, formira se komisija i odlučuje se o izboru zamjenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako predsjednik preživi izbore i kolegij elektora, a umre prije imenovanja od strane Kongresa, onda se razmatra može li u kratkom roku republikanska stranka imenovati drugog dužnosnika. U ovom slučaju je to jako teško, jer su se izborni listići sad već počeli štampati. Najizgledniji bi tu bio Mike Pence, ali svejedno bi na listićima pisalo Donald Trump", pojasno je Vidmarović.

"Jako je važno pitanje nuklearne odgovornosti, odnosno, tko kontrolira nuklearne kodove u slučaju da predsjednik premine. To ide u ruke Mikeu Penceu, ali postoji i spomen na ministra obrane Mikea Espera koji nije u dobrim odnosima s Trumpom", kazao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo