BIVŠI VELEPOSLANIK ZA RTL / 'Brexit je unutarstranački obračun, a tako je podijelio Britaniju da je nitko neće uskoro sastaviti'

Velika Britanija možda je svega nekoliko sati udaljena od raspisivanja novih izvanrednih izbora

4.9.2019.
19:06
VOYO logo

Nakon što je premijer Boris Johnson izgubio ključno glasanje, zahvaljujući pobuni dijela svojih konzervativaca, njegovi protivnici predstavili su nacrt zakona koji bi ga obvezao da od Europske unije zatraži novu odgodu Brexita do 31. siječnja, u slučaju da ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku. 

No, premijer je odlučan da Velika Britanija napusti Uniju 31. listopada sa sporazumom ili bez njega, a u suprotnom će predložiti prijevremene izbore. Politički kaos na Otoku komentirao je bivši hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić u razgovoru s RTL-ovim reporterom Petrom Panjkotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ''ni raspisivanje izbora nakon tri godine neizvjesnosti nije baš izvjesno, ali je izvjesno da će oporba s dijelom vladajuće stranke danas izglasati zabranu izlaska Britanije iz EU bez dogovora što će dati dugoročnu garanciju i biznisu i građanima da će taj dogovor ipak biti eventualno ostvaren'', kazao je Grdešić.

Podsjetio je da je premijer Johnson došao na vlast obećanjem da će provesti Brexit na ovaj ili onaj način, ''dakle, bez dogovora ili s dogovorom, njega to trenutno ne zanima, a prijetnja novim izborima prije svega je prijetnja članovima njegove vlastite stranke da se predomisle''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se da se nisu predomislili, a Grdešić upozorava da je ''po prvi put jedan opći interes politike, nacije, budućnosti političkog života nadvladao uske stranačke i osobne interese''.

''Cijeli Brexit je zapravo od početka stranački obračun unutar konzervativne stranke, koji vrlo malo ili gotovo ništa ne misli o budućnosti i općim interesima države '', podsjetio je Grdešić. 

Kao zanimljivost kod mogućih novih izbora smatra to što će se vidjeti hoće li se kampanja voditi na platformi za ili protiv Brexita, odnosno može li se povratak nametnuti kao tema i kako će se stranke pozicionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jasno je da neće doći do konačnog rješenja te situacije. Brexit je tako podijelio Britaniju da je više nitko ne može sastaviti u kratkom vremenu. Nitko neće imati većinu, bit će opet upućeni na neku vrstu koalicije, a liberali će osvojiti dovoljno glasova da se vrate u parlament'', kazao je, između ostalog, Grdešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo