nisu svi entuzijastični / Britanci se spremaju za razvod s Europskom unijom: Dok su neki zadovoljni, Bruxelles poručuje - nitko ne bi trebao slaviti

Iz Brisela poručuju da nitko ne bi trebao slaviti - sporazum samo smanjuje neizbježnu štetu

25.12.2020.
20:47
VOYO logo

Britanci su pak od svoje vlade pod bor dobili - sporazumni razvod s Europskom unijom. Crni scenarij kaosa u odnosu Unije i Otoka nakon Nove godine ipak se, dakle, neće dogoditi.

No, dok britanski premijer dogovor s Unijom trijumfalno predstavlja kao ponovno preuzimanje kontrole nad državom, iz Brisela poručuju da nitko ne bi trebao slaviti - sporazum samo smanjuje neizbježnu štetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvod je definitivan, ali barem uređen. 1645 dana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije, premijer je uzdignutih ruku dočekao sporazum kojim, kako je rekao, otvaraju novo poglavlje u odnosima s ostatkom Europe.

Image
U 5 DO 12 /

EU i Britanija postigli sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita: 'To je fantastična vijest'

Image
U 5 DO 12 /

EU i Britanija postigli sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita: 'To je fantastična vijest'

''Ponovo smo preuzeli kontrolu nad svojim zakonima i nad svojom sudbinom. Povratili smo kontrolu nad svim točkama i zarezima naše regulative na potpun i nesmetan način. Od 1. siječnja nalazimo se izvan carinske unije i izvan jedinstvenog tržišta'', kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristaša Brexita od samog početka, Johnson je dogovor spomenuo i u kasnosinoćnjoj božićnoj poruci.

Sporazum nije pročitala ni kraljica

''Večeras, na Badnjak, imam mali poklon za svakoga tko možda traži nešto za čitanje u onom pospanom trenutku nakon božićnog ručka. I evo ga, vijesti, radosne vijesti o velikoj sreći, jer ovo je sporazum'', rekao je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji i partneri u Uniji, kako ih premijer naziva, pokazali su manje entuzijazma. Da, sporazum omogućuje da Britanija zadrži pristup jedinstvenom tržištu Unije s 450 milijuna potrošača bez carina i kvota, no to ne znači da gospodarske, ali i političke štete neće biti.

''U Brexitu nema pobjednika. Unaprijed je izgubljena situacija razdvojiti se, pogotovo u svijetu kakav je danas. To je opasan i nestabilan svijet u kojem moramo biti zajedno, posebno kako bismo se odmjerili protiv Sjedinjenih Država ili Kine. Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je biti usamljeno, umjesto da stojimo zajedno'', rekao je Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sporazum sada žurno trebaju potvrditi i britanski i europski parlament, u Briselu su se na Božić okupili ambasadori zemalja članica kako bi iščitali više od tisuću stranica i odredili jesu li uvjeti i odredbe svima prihvatljivi.

Sporazum nije pročitala ni britanska kraljica, niti ga je spomenula u svojoj božićnoj poruci, fokusiranoj na borbu protiv pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta ljudi su se veličanstveno nosili sa izazovima ove godine. Silno sam ponosna na taj tih i neukrotiv duh. Našim mladima posebno kažem hvala na ulozi koju ste odigrali'', kazala je britanska kraljica Elizabeta II.

Ti mladi dočekat će zrelost u manje bliskom odnosu s ostatkom Europe. Kako će se to uistinu odraziti na njihov život, ali i život svakog Britanca i njihova gosta, pokazat će se tek u danima, ali i godinama koje slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo