Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MOGUĆA OPASNOST

Britanski ministar obrane: 'Putin bi sljedećih dana mogao objaviti novi svjetski rat'

Prema najavama, oko osam tisuća vojnika britanske vojske sudjelovat će u vježbama diljem istočne Europe

Image
Foto: AP Images
RTL Vijesti/ 29.4.2022. u 13:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vladimir Putin bi sljedećih dana mogao objaviti novi svjetski rat, upozorio je britanski ministar obrane, javlja Mirror.

Ben Wallace je rekao da bi ruski čelnik mogao započeti masovnu mobilizaciju i "iskoristiti Prvi svibnja za najavu rata svjetskim nacistima". Podsjetimo, Putin je 24. veljače započeo rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da je to specijalna operacija za oslobađanje Ukrajine od nacista.

Od tada su ukrajinski gradovi pogođeni granatiranjem u borbi za koju je ministrica britanske vlade Liz Truss rekla da bi mogla trajati 10 godina.

Image
JEZIVA RETORIKA

Ruska voditeljica u udarnom terminu: 'Nuklearni rat je najvjerojatniji. Mi ćemo otići u raj, a oni će jednostavno umrijeti' ​

I pred licem Zapada koji Ukrajini daje novac i naoružanje, Rusija se poziva na svoje nuklearne sposobnosti u prijetnjama da se neće umiješati. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je opasnost od nuklearnog rata ozbiljna. Sada je  Wallace rekao za LBC da bi Putin, koji je "propao" u većini svojih ciljeva u ratu s Ukrajinom, mogao objaviti rat "svjetskim nacistima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ne bih se iznenadio da prvog svibnja izjavi da smo 'sada u ratu sa svjetskim nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod.'"

Nastavio je: “Putin, budući da nije uspio u gotovo svim ciljevima, možda želi konsolidirati ono što ima".

Upravo se čita

U isto vrijeme oko osam tisuća vojnika britanske vojske sudjelovat će u vježbama diljem istočne Europe u borbi protiv ruske agresije u jednom od najvećih rasporeda od Hladnog rata.

Deseci tenkova bit će raspoređeni u zemlje u rasponu od Finske do Sjeverne Makedonije ovog ljeta prema planovima koji su poboljšani nakon invazije Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Wallace je rekao da će se u "pokazu solidarnosti i snage" britansko službeno osoblje pridružiti saveznicima iz NATO-a i onima iz Saveza združenih ekspedicijskih snaga, koji uključuje Finsku i Švedsku, radi vježbi.

Ministarstvo obrane (MoD) priopćilo je da je akcija dugo planirana, ali da je pojačana otkako je Rusija napala svog susjeda krajem veljače.

Zrakoplovi, tenkovi, topništvo i oklopna jurišna vozila pridružit će se vježbama diljem Europe, a očekuje se da će razmještaj u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od oko osam tisuća ljudi.

RTL Vijesti/ 29.4.2022. u 13:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba