Izlazak iz EU / Britanski parlament danas glasa o Brexitu, Škotska se i dalje (simbolično) protivi

Image

Danas je značajan dan za "razvod" između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, jer bi britanski parlament trebao ovlastiti premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz Unije

8.2.2017.
11:30
VOYO logo

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika večeras će u 21 sat vjerojatno odobriti zakon o Brexitu u prvom čitanju. Time će premijerka May dobiti zeleno svjetlo da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio vrhovni sud. Nakon što ga prihvati donji dom, zakon će ići na očitovanje u Dom lordova, a bude li nekog amandmana ponovo će se vratiti u donji dom. Premijerka je zastupnike upozorila kako bi bilo kakvi amandmani na predloženi tekst vladi smanjili manevarski prostor u pregovorima s Bruxellesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko tjedana, ali je May rekla da će 31. ožujka aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Bruxellesa. Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Europskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

To izjašnjavanje s 90 glasova za i 34 protiv nema nikakvu težinu za London: Vrhovni sud odlučio je u siječnju da se samo savezni parlament može konzultirati o pokretanju procesa izlaska, ali ne i regionalni parlamenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotska čelnica misli drugačije. "Ovo glasovanje više je nego simbolično. To je ključni test koji će pokazati sluša li se glas Škotske i mogu li naše želje biti uzete u obzir u britanskom procesu" izlaska iz EU-a, rekla je premijerka Nicola Sturgeon.

Simbolično "ne" škotskog parlamenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoti su, barem na simboličkoj razini, odlučili glasati protiv zakona kojime se omogućuje britanskoj premijerki Theresi May da pokrene postupak Brexita. Škotski parlament kojim dominira Škotska nacionalna stranka u utorak je glasao s 90 glasova protiv i 34 glasa za, međutim to glasanje nema nikakve pravne vrijednosti u Londonu. Vrijedi se samo glas nacionalnog parlamenta Velike Britanije, a zanemareno je mišljenje regionalnih parlamenata.  

Škoti su izjavili da su svjesni toga da je njihov glas i više nego simboličan, no da su njime željeli provjeriti "jesu li želje Škotske uzete u obzir". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotskoj je, uoči referenduma o nezavisnosti 2014. godine, obećano da će biti uvažena kao jednak partner Londonu ukoliko odluči ostati u Velikoj Britaniji. Dvadeset mjeseci kasnije, Škotska je glasala s 65% glasova za ostanak u EU, ali opcija Brexit je u Velikoj Britaniji pobijedila s 52%. Zbog toga je predsjednica škotskog paramenta, Nicola Sturgeon, već nekoliko puta "zaprijetila" novim referendumom. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo