velik broj umirovljenika / Brodolom u Kini: više nema nade da je itko preživio

Image
Foto: AP Images

Glasnogovornik kineskog ministarstva prometa rekao je da je odluka o uspravljanju broda donesena 'na temelju opće ocjene da više nije moguće da ima preživjelih'

5.6.2015.
8:39
AP Images
VOYO logo

Kineske vlasti u petak su priznale da više nema nade da je itko preživio nakon potonuća kruzera sa 456 ljudi na Jangceu u ponedjeljak, ali će morati dati objašnjenje mnogim obiteljima koje su bijesne.

U Jianliju, olupina Istočne zvijezde, broda dugog 76 m i nosivosti 2200 tona koji se prevrnuo tako da mu je kobilica bila u zraku, uspravljen je u noći na petak pomoću dviju velikih dizalica, ali je još do pola u vodi dok su mu dva komandna mosta iznad površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik kineskog ministarstva prometa Xu Chengguang rekao je u četvrtak navečer da je odluka o uspravljanju broda donesena "na temelju opće ocjene da više nije moguće da ima preživjelih" u olupini i da su "izgledi za pronalaženje preživjelih sve slabiji".

Xu je u petak rekao da će u idućoj fazi pretražiti unutrašnjost broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima objavljenim u petak oko podneva po lokalnom vremenu, pronađeno je 97 trupala, 14 osoba je spašeno a 345 je nestalo. Među putnicima je bio velik broj umirovljenika i starijih osoba.

Ako se ne pronađe nitko od preživjelih, konačni broj žrtava bit će 442 mrtva i nestala te 14 preživjelih, što je najveći broj žrtava u nekoj pomorskoj nesreći u Kini u zadnjih 70 godina, pišu službeni mediji. Riječni kruzer je plovio iz Nankina na istoku u Chongquing u središtu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski predsjednik Xi Jinping je u četvrtak održao izvanrednu sjednicu stalnog odbora politbiroa Kineske komunističke partije, najvišeg tijela vlasti u zemlji, koji se obvezao da će "preuzeti skrb za obitelji" i obećao da će objaviti "jasne, točne i brze" informacije o rezultatima istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo