novi val? / Broj se postupno povećava: U Srbiji oko 3.600 migranata, tijekom zime očekuje se dolazak novih

Image
Foto: AP

Tijekom 2018. godine u Srbiji je u prosjeku bilo između 3.000 i 4.000 migranata, dok se taj broj od listopada uvećao na nešto više od 3.800

30.11.2018.
14:45
AP
VOYO logo

U Srbiji trenutno radi 16 centara za azil i prihvatnih centara, a u njima boravi oko 3.600 migranata i tražitelja azila, potvrdila je u petak zamjenica povjerenika za izbjeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Ona je na konferenciji u povodu završetka projekta „Pomoć na putu - zaštita ljudskih prava migranata koji prolaze kroz Srbiju i Makedoniju“, naglasila da je još nekoliko stotina migranata izvan smještajnih kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj se broj postupno povećava prije zime pa će biti neophodna šira resorna suradnja na svim razinama da se o njima skrbi tijekom zimske sezone, upozorila je Velimirović.

Tijekom 2018. godine u Srbiji je u prosjeku bilo između 3.000 i 4.000 migranata, dok se taj broj od listopada uvećao na nešto više od 3.800, navodi se u izvješću povodom završetka projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novopridošli migranati uglavnom se nisu duže zadržavali u Srbiji, već su preko Bosne i Hercegovine pokušavali stići do zapadne Europe.

Prema podacima UNHCR-a, 95 posto djece u migrantskoj populaciji, u dobi od sedam do 14 godina, uključeno je u osnovne škole, a 12 posto djece upisano je u srednje škole u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Srbiji upisano je ukupno 420 djece iz migrantske populacije, navedeno je u izvješću.

Operativna dužnosnica u Delegaciji EU u Srbiji Nicol Bissell ocijenila je da je Srbija „uvijek imala human odnos prema migrantima“ tijekom čitavog trajanja migrantske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo mnogo zajedno, poglavito u zaštiti djece migranata, ali postoji još ljudi koji su u tranzitnim zonama, kojima je potrebna podrška. Zbog toga će EU nastaviti podržavati Srbiju u tom području“, poručila je Bissell.

Prema riječima državne tajnice ministarstva rada i socijalne skrbi Bojane Stanić, kroz Srbiju je u udarnom valu migrantske krize tijekom 2015. i 2016. godine prošlo skoro milijun migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svjesni smo da je još mnogo izazova pred nama, da migrantska kriza nije završena, da rute još postoje... Zato je neophodna daljnja suradnja ne samo s organizacijama i institucijama EU, već i s regijom“, naglasila je Stanić. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo