SKANDAL U vojvodini / Brutalno pretučeni franjevac iz Bača još je u šoku, napadač uhićen zato što je stopirao policijski auto

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Predstojnik franjevačkog samostana Josip Špehar napadnut je na spavanju u noći između četvrtka i petka, a iz crkvenih odaja su odnesene vrijedne relikvije

28.2.2016.
17:23
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

SUBOTICA - Brutalno pretučeni franjevac samostana u Baču ima prijelom ruke i teže ozljede glave, no operacija neće biti potrebna operacija, iako dulje vrijeme neće moći služiti, rekao je u nedjelju za hrvatske medije gvardijan franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber.

"Predstojnik našega samostana u Baču još je uznemiren, svega se sjeća i pod stresom je zbog tragičnog događaja“, naveo je Gruber, koji je jučer bio u posjetu napadnutom Josipu Špeharu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izaslanstvu koje je ga je posjetilo u Kliničkom centru Vojvodine bio je i provincijal Franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak.

Predstojnik franjevačkog samostana Josip Špehar napadnut je na spavanju u noći između četvrtka i petka, a iz crkvenih odaja su odnesene vrijedne relikvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati poslije toga, kako su prenijele beogradske "Novosti“, počinitelj Đorđ P. (35) iz Bača uhićen je na izlazu iz Bača i to tako što je tijekom stopiranja na cesti zaustavio auto u kojemu su bili policijski inspektori. Ukradeni predmeti bili su kod njega.

Uhićeni pljačkaš i napadač je priznao kazneno djelo i ostat će u pritvoru do 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi je ukradene predmete navodno namjeravao prodati u inozemstvu, "jer je čuo da za to može dobiti 700.000 eura“, pišu Novosti.

Došavši do sobe u kojoj je spavao Špehar, "fratra je prvo tukao polugom po glavi, a zatim ga je vukao kroz samostanske odaje i tukao ga kako bi mu pokazao vrijedne predmete. Pljačkaš je odnio oko 15.000 dinara (920 kuna), pozlaćene aureole sa slike Radosne Gospe, pisma, stare svitke i druge predmete stare više od 300 godina“, objavile su Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđujući napad na samostan. predsjednik općine Bač Dragan Stašević ranije je ocijenio da je riječ o razbojništvu i da to kazneno djelo nema drugu pozadinu.

No, vodstvo hrvatske manjine ne smatra kako je riječ o zločinu iz čistog koristoljublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo kako se napadi na predstavnike Katoličke crkve ili Hrvata ne mogu podvoditi pod kategoriju nasilja motiviranog koristoljubljem, već da ti slučajevi imaju elemente zločina motiviranih i mržnjom prema Hrvatima, odnosno prema Katoličkoj crkvi“, navedeno je u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, uz napomenu da ovo nije usamljeni slučaj nasrtaja na predstavnike Katoličke crkve u Vojvodini.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo