kao da se zatreslo brdo / Bugarska ljuta, a Makedonija zahvalna dok Hrvatska pokušava smiriti tenzije: 'Makedoniju su navikli tretirati kao nekakav side kick'

Hrvatska veleposlanica zato je danas morala na razgovor u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova

20.5.2021.
21:00
VOYO logo

Bugarska ljuta, Makedonija zahvalna, a u Hrvatskoj s jedne strane pokušavaju smiriti tenzije, a s druge ih nastavlja predsjednik Republike koji ih je i započeo svojim izjavama na Brdu kod Kranja. Ondje je prozvao Bugarsku što ulazak Sjeverne Makedonije u Europsku uniju uvjetuje izmjenom povijesnih udžbenika. Hrvatska veleposlanica zato je danas morala na razgovor u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kao da se zatreslo brdo nakon što je na summitu zapadnog Balkana Brdo – Brijuni, hrvatski predsjednik potegao pitanje bugarskog miješanja u povijest Sjeverne Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da se traži od jedne aspirantice, kandidatkinje koja je u toku pregovora za članstvo,  da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to radi susjedna država. To je ulazak u intimni prostor. To se ne radi“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Bugarski šef diplomacije odmah je u Ministarstvo pozvao hrvatsku veleposlanicu u Sofiji i rekao joj kako je ponašanje njezina predsjednika neprihvatljivo. Sve je to potvrdio i hrvatski ministar vanjskih poslova, koji kaže - Bugari su izrazili razočaranje zbog tih izjava, no diplomatski odnosi nisu narušeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo je cijeli razgovor bio u jednom dobrom tonu i to je na stanoviti način najniži oblik nekog prosvjeda. Mi sa Bugarskom tradicionalno imamo dobre, odlične prijateljske odnose", objasnio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ).

Gesta bugarskog šefa diplomacije dodatno je raspalila Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Makedoniju su navikli tretirati kao nekakav side kick, odnosno nekog koga šutaš sa strane, kad god imaš neki unutarnjopolitički problem koji ne možeš riješit onda who do you pick – Macedonia. To nije u redu", poručio je predsjednik Milanović.

Image
Makedonske EU integracije /

Hrvatsku ambasadoricu u Bugarskoj pozvali na razgovor nakon Milanovićeve kritike politike Bugarske prema Sj. Makedoniji

Image
Makedonske EU integracije /

Hrvatsku ambasadoricu u Bugarskoj pozvali na razgovor nakon Milanovićeve kritike politike Bugarske prema Sj. Makedoniji

Makedonija je zbog početka pregovora s EU već pristala na bolan kompromis, ispunila je grčki uvjet i promijenila ime u Sjevena Makedonija. Bugari pak traže da u makedonskim udžbenicima iz povijesti piše kako njihov jezik i identitet ima bugarske korijene. Sjeverna Makedonija zahvalna je na nastojanju hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naša pozicija je jasna, makedonski identitet i makedonski jezik nisu i nikada neće biti predmet pregovora. To razumiju predstavnici EU-a i stoga smatramo da ne trebaju ni biti na europskom stolu za pregovore. Svaka podrška ovoj politici ujedinjenja bez unošenja bilateralnih sporova je dobrodošla i za to jesmo i bit ćemo zahvalni“, priopćila je Vlada Republike Sjeverne Makedonije.

Da Sjeverna Makedonija treba započeti pregovore s EU-om slaže se s predsjednikom i premijer Plenković, koji se nadao kako će se na zagrebačkom summitu EU-a i Zapadnog Balkana, prije točno godinu dana, konačno utvrditi i datum početka pregovora koji se čeka već 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo