razgovor bez prijedloga / Burna brakorazvodna parnica Velike Britanije i EU: 'Svi se pripremaju na Brexit bez sporazuma'

Što je bliži datum konačnog izlaska Velike Britanije iz EU, a to je 29. ožujak 2019., razvod postaje sve neizvjesniji

17.10.2018.
22:30
VOYO logo

Datum rastanka sve je bliže, dogovora nema na vidiku, no britanska premijerka Theresa May na sastanak Europskog vijeća stigla je s pozitivnim stavom. "Vjerujem da svi oko stola žele postići dogovor. Ako ćemo raditi intenzivno i blisko surađivati, možemo postići dogovor. Vjerujem da možemo postići dogovor, sada je vrijeme da to napravimo", kazala je May.

No, da ni od ovog sastanka neće biti previše koristi dao je još ranije naslutiti predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. "Sigurno je da je scenarij 'bez dogovora' vjerojatniji nego ikad prije, ali to ne znači da to postaje naš politički prioritet", kazao je Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje Eurposke unije – da Sjeverna Irska koja zajedno s ostatkom Kraljevstva više ne bi bila članica, zbog problematične granice s Irskom i dalje ostane dio carinske unije – za britansku je vladu neprihvatljiva. "Da, postoje razlike po pitanju backstop pitanja Sjeverne Irske. Zajedničkim radom, vjerujem da možemo riješiti taj problem", kazala je May.

Nekoliko opcija

Takozvani backstop plan – je rezervni plan, ako ne uspiju dogovori o razlazu, a opcija za britansko napuštanje Europske unije je više.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvani soft Brexit koji bi podrazumijevao nastavak bliskih veza. Ostanak na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji uz politiku slobodnog kretanja ljudi, nalik odnosima Unije s Norveškom, Lihtenštajnom i Islandom. 

Druga je opcija Hard Brexit – koji podrazumijeva raskidanje odnosa s Europskom unijom, napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije. Velika Britanija uspostavila bi vlastite trgovinske ugovore i pravila, 
kontrolirala granice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je izglednija takozvana NO deal opcija. Razlaz bez dogovora i prijelaznog perioda koji bi za Veliku Britaniju značio nove carine, više cijene i najproblematičnije - granične kontrole!

Pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske

Strah je da će 500 kilometara duga granica između Sjeverne Irske i Republike Irske – koja je u stvarnosti praktički nevidljiva – postati prava granica, što svi s razlogom žele izbjeći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi se dogoditi prvo da se zaoštri između Sinn Féina, DUP i ovih stranaka u Sjevernoj Irskoj i da se obnove u ranoj fazi koškanja, a poslije ozbiljan sukob. To nije bezazleno pitanje. To je najozbiljnije pitanje koje proizlazi iz Brexita", kazao je Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti.

Da bi povratak takozvane tvrde granice bio korak unatrag smatra i premijer Andrej Plenković. "Kad je već došlo do Brexita bilo bi puno bolje da bude ispregovarani proces, ako dođemo do cliff-edge scenarija to nije dobro niti za državljane UK-a niti za EU", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagovaratelji ponovnog referenduma

U Velikoj Britaniji sve su glasniji i zagovaratelji ponovnog referenduma, a istraživanje koje je proveo Europski parlament pokazalo je da bi danas 51 posto Britanaca glasalo za ostanak. Da bi u tom scenariju bilo bolje i njima i svima u Europi smatra profesor Luka Brkić.

"Izvan konteksta europskih integracija, po mom sudu niti jedna europska ekonomija nije dovoljno jaka da bi se mogla nametnuti kao globalni igrač u usporedbi sa SAD-om, Kinom i Rusijom u konačnici", tvrdi Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su Britanci prosvjedovali u Briselu, vrijeđajući pritom političare koji stoje iza kampanje za Brexit, istraživanje je pokazalo da su Hrvati, iako je većina za ostanak u Europskoj uniji – ipak po tom pitanju treća najskeptičnija nacija. Europski projekt ubuduće će morati bez Velike Britanije. 

No, prvo se moraju rastati. Danas se trebao pripremiti teren za konačni dogovor u studenom. Ali, s još uvijek suprostavljenim stavovima - bit će to, čini se - težak razvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krasnec: 'Svi se pripremaju na Brexit bez sporazuma'

Dopisnika Večernjeg lista i RTL-a Tomislav Krasnec koji se nalazi u Bruxellesu kazao je za Direkt kako je Theresa May imala govor od 15 minuta no čini se da nije uspjela učiniti maknuti pregovore s mrtve točke.

Lideri razgovaraju o dvije stvari. Slušaju europskog glavnog pregovarača za Brexit Michellea Barnijera kako oni mogu izaći iz ove situacije, ponuditi kompromis iako više očekuju britanski kompromis, i pripremaju se na kaotičan scenarij da se Brexit dogodi bez dogovora o sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje nagađanja među diplomatima hoće li zbog Brexita bez sporazuma carinske kolone stvoriti kolone kamiona i putnika, hoće li doći do poremećaja u zračnom prometu, a ozbiljne posljedice kaosa mogle bi se odraziti u svakodnevnom živtu monogi. Kaos bi bio veći na strani Velike Britanije, ali i u ostatku Europe. Neki se pitaju što s britanskim turistima koji dolaze na Jadran, bi li dolazile više u većem broju. Svi se pripremaju na Brexit bez sporazuma, ali i svi se nadaju da se on može ispregovarati. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo