IZVANREDNI SUMMIT / Čelnici država Europske unije raspravljaju o paketu sankcija Rusiji: Orban je glavna kočnica postizanju sporazuma

Ono što se može očekivati je da se idućih nekoliko tjedana prihvati ublaženi paket sankcija koji predviđa sankcije za naftu koja stiže putem mora, ne i naftovoda

30.5.2022.
19:25
VOYO logo

Čelnici država Europske unije na izvanrednom summitu Europskog Vijeća u Briselu raspravljaju o šestom paketu sankcija Rusiji, u kojem je i embargo na naftu. Nakon mjesec dana pregovora, velika očekivanja u brzi dogovor nema ni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prijedlog je da se iz zabrane uvoza izuzme nafta koja se doprema naftovodom Družba. Time se htjelo pridobiti Mađarsku, glavnu protivnicu embarga, no i taj novi prijedlog Viktor Orban je ocijenio nedovoljno dobrim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor europskih lidera oko šestog paketa sankcija Rusiji u Briselu prati Dajana Šošić.

"Ne očekuje se da bi šesti paket sankcija trebao biti usvojen danas na razini Vijeća već bi se o njemu trebalo razgovarati na nižim diplomatskim razinama tijekom idućih nekoliko tjedana. Razlog je da još uvijek nema formalnog dogovora na razini članica Unije. Iako se tema neće službeno naći na stolu o njoj će se svakako razgovarati s obzirom na to da je riječ o važnoj temi oko koje se već mjesec dana lome koplja. Videovezom se uključuje i ukrajinski predsjednik koji je ranije kritizirao činjenicu da još uvijek nema šestog paketa sankcija. Poznato je da u vijeću sjedi i mađarski premijer koji je glavna kočnica ka postizanju sporazuma. Ono što se može očekivati je da se idućih nekoliko tjedana prihvati ublaženi paket sankcija koji predviđa sankcije za naftu koja stiže putem mora, ne i naftovoda. Mađarski premijer danas je rekao da je to dobra ideja, no traži i dodatne garancije koliko bi i taj pravac bio ugrožen. Ono što je važno za Hrvatsku je plan da se kroz idućih pet godina Unija potpuno riješi ovisnosti o ruskim energentima i tu se previđa veća uloga JANAF-a, ali i širenje kapaciteta terminala na Krku. Ono što večeras slijedi je radna večera, a sutra nastavak summita na kojem će se razgovarati o ovim važnim temama", izvijestila je Dajana Šošić iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo