Izvanredni summit / Čelnici EU država uglavnom suglasni oko Covid putovnica: Kako ubrzati cijepljenje i vratiti se normalnom životu?

Hrvatska neće uzimati istočna cjepiva koja nisu odobrena u EU, i tako će do daljnjega ostati

26.2.2021.
18:44
VOYO logo

Europska unija nije se puno odmaknula od pozicije prije mjesec i pol dana – cjepivo ne dolazi onako kako je dogovoreno, proizvođači se pravdaju, Unija prijeti, a pandemija ide dalje. U  sedam država Unije broj zaraženih raste, u ostalima stagnira ili blago opada.

"Svi su izrazili nezadovoljstvo, nije nitko rekao mi smo sretni smo, sve je super", kazao je premijer Andrej Plenković

Od najava da će Unija zabraniti izvoz onima koji ne ispunjavaju obaveze, a proizvode na njezinu teritoriju, zasada ništa.

"Izvozi BioNtech-Pfizer, otprilike 95 posto, a ostatak je, ustvari, Moderna. Oboje poštuju svoj ugovor. Dakle, to je u redu, što se nas tiče. A u pregovorima smo s AstraZenecom, gdje ima prostora za poboljšanje", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Direktori farmaceutskih kompanija koji su pozvani na razgovor pravdaju se velikom potražnjom i malim kapacitetima. Gradit će se nove tvornice na europskom tlu.

Image
Virtualna rasprava /

Rasprava o planu cijepljenja u EU i o novim sojevima: Samo 2 posto Europljanja primilo dvije doze cjepiva

Image
Virtualna rasprava /

Rasprava o planu cijepljenja u EU i o novim sojevima: Samo 2 posto Europljanja primilo dvije doze cjepiva

"Želimo pomoći Europi da bude neovisna u opskrbi vlastitom proizvodnjom", poručio je Pascal Soriot, glavni izvršni direktor AstraZenece.

Zbog nedostatka cjepiva ne može se provesti puni plan o Covid putovnicama, ali morat će se ići na to, da se barem dijelu građana omogući povratak u redovan život.

"Jedna točka koja je na kraju bila važna bila je digitalna potvrda o cijepljenju. Svi slažu da nam je to potrebno", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želim naglasiti da zdravstvena propusnica ne može ovisiti o nečijem cijepljenju", napomenuo je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

I kod cijepljenja podjele, Angela Merkel rekla je da se neće cijepiti AstraZenecom jer je starija od 65, Macron se neće cijepiti jer je mlad, a britanska kraljica koja se cijepila – u rijetkom TV nastupu poziva sve da učine isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da je to teška odluka za one koji se nikada nisu cijepili. Trebaju misliti na druge ljude više nego na sebe", izjavila je britanska kraljica Elizabeta II.

Hrvatska neće uzimati istočna cjepiva koja nisu odobrena u EU, i tako će do daljnjega ostati.

"Nije cjepivo nešto što se nabavlja na nekoj burzi eto tako, dajte mi, halo bing, kako brat, toliko i toliko doza cjepiva, to se ovdje neće dogoditi", rekao je Plenković

Mađarska od danas cijepi i kineskim cjepivom, no i ondje se nakon spominjanja Covid putovnice mnogi pitaju što će moći raditi.

"Ljude najviše muči to što se ne zna hoće li zemlje Europske unije omogućiti ulazak onima koji su cijepljeni kineskim ili ruskim cjepivima", kazao je Zoltan Komaromi, obiteljski liječnik iz Budimpešte.

Korištenje istočnih cjepiva najavljuju i Češka i Slovačka pa bi eventualne zabrane bitno utjecale na turističku sezonu. Sve bi trebalo biti jasnije u ožujku, kada je novi samit čelnika država Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo