konzumirao čokoladu i vodu / Čime je otrovan Roman Abramovič? Sumnja se na tri opasne kemikalije koje su slične novičoku

Image
Foto: profimedia.hr

Anonimni američki dužnosnik izjavio je za Reuters kako pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posljedica trovanja, već da su na to utjecali "čimbenici okoliša"

29.3.2022.
8:36
profimedia.hr
VOYO logo

Ruski oligarh Roman Abramovič najvjerojatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, mišljenje je  stručnjak nakon što je objavljena intrigantna vijest prema kojoj su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača osjetili simptome trovanja u Kijevu, gdje su početkom mjeseca bili na neformalnim pregovorima s ruskom delegacijom o zaustavljanju ukrajinskog rata, piše Telegraph.

Vlasnik nogometnoga kluba Chelsea, kojega je britanska vlast sankcionirala zbog oligarhovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodno je tijekom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu. No samo nekoliko sati kasnije, oligarh se požalio na bolove u očima i upaljenu kožu koja mu se na licu gulila, a nakratko je i u potpunosti oslijepio. Ti simptomi mogu se povezati s trovanjem trima kemikalijama: porfirinima, bicikličkim tvarima ili organofosfatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u turskoj /

Novi krug pregovora Ukrajine i Rusije, nakon trovanja Abramoviča ministar upozorio: 'Nemojte ništa jesti ni piti s Rusima'

Image
u turskoj /

Novi krug pregovora Ukrajine i Rusije, nakon trovanja Abramoviča ministar upozorio: 'Nemojte ništa jesti ni piti s Rusima'

Anonimni američki dužnosnik izjavio je za Reuters kako pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posljedica trovanja, već da su na to utjecali "čimbenici okoliša". O kojim bi se točno čimbenicima radilo, za sada ostaje nepoznato, no novinari Wall Street Journala i istraživačkog portala Bellingcat, koji su gotovo istovremeno objavili ovu vijest, tvrde da su dali uzorke na analizu stručnjacima koji su zaključili da je nedvosmisleno riječ o trovanju.

Organofosfati su kemikalije koje se koriste kao pesticidi, a u nervne agense prenamijenjeni su u Drugom svjetskom ratu, kad je prvi put korišten i sarin. Djeluju tako da ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcioniranje živčanih stanica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga se signali ne mogu prenositi po čitavom tijelu, što rezultira sveprisutnim poremećajem i stresom, a ako je doza dovoljno velika, može uzrokovati i smrt.
''Takvim kemikalijama najvjerojatnije je otrovan i Abramovič'', rekao je pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, bivši zapovjednik u NATO-u.

''Izgleda da je korišten organofosfat, koji je zapravo nervni agens. To je modus operandi vrlo sličan operacijama GRU-a (Obavještajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinenka i Sergeja Skripalja te operacijama FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije) protiv Alekseja Navaljnog. 'Smrdi' na Rusiju, no morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se pojaviti ikakav medicinski karton'', smatra de Bretton-Gordon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo