DIJALOG S INSTITUCIJAMA / Civilno društvo iz cijele Europe pisalo čelnim ljudima EK i EP: 'Dopunite portfelj Dubravke Šuice'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U otvorenom pismu se traži davanje jasnog i vidljivog mjesta dijalogu između institucija EU i civilnog društva

19.9.2019.
16:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Organizacije civilnog društva iz cijele Europe, u koordinaciji Europskog građanskog foruma, poslale su otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i zastupnicima Europskog parlamenta povodom saslušanja kandadata i kandidatkinja za nove povjerenike i povjerenice Europske unije.

U pismu se traži davanje jasnog i vidljivog mjesta dijalogu između institucija EU i civilnog društva te izričito spominjanje ove obveze u mandatima sljedećih povjerenika EK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kada je prostor civilnog društva u mnogim europskim zemljama, pa i šire, u opasnosti predsjednik Europskog građanskog foruma Jean-Marc Roirant u pismu predsjednici Europske komisije te predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju upozorava da su ostali razočarani nakon što su objavljeni popis i portfelji imenovanih povjerenika i povjerenica.

''Civilno društvo je sa žaljenjem konstatiralo da unatoč zahtjevima koje je Europski građanski forum poslao još u srpnju i unatoč izjavama nove čelnice EK o opredijeljenosti za jačanje europske demokracije usporedno s temeljnim proglašenim pravima i vrijednostima Lisabonskog ugovora, nije imenovan nijedan potpredsjednik da to sprovede u djelo', piše Roirant.

Stoga je jedan od zahtjeva izmjena i dopuna portfelja povjerenika za vrijednost i transparentnost te povjerenika za demokraciju i demografija. Podsjetimo, kandidatkinje za te dužnosti su Vera Jourova iz Češke i Dubravka Šuica iz Hrvatske.

Organizacije civilnog društva objašnjavaju da dopunu traže kako bi portfelji obuhvatili obvezu implementacije zahtjeva za većom razinom uključenosti građana i građanki Europske unije u procese donošenja odluka.

Cilj je, naime, da se zajamči sloboda udruživanja i okupljanja, zajedno sa slobodom i pluralizmom medija kao pokazatelja demokracije i vladavine prava te da se uspostavi održivi okvir odnosa između institucija EU i civilnog društva u svrhu otvorenog, kontinuiranog i transparentnog dijaloga koji će osnažiti europsku demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo