trilatelara u iranu / Cupkajući na mjestu i radeći grimase, čekao ga 56 sekundi: 'U ovom odnosu sada Erdogan vuče konce'

Putin nervozu nije mogao sakriti, a umalo je to zasjenilo i važne teme trilaterale iz Irana

20.7.2022.
21:30
VOYO logo

Nestrpljivi Vladimir Putin sam samcat. Prekriženih ruku, cupkajući na mjestu, radeći grimase. I tako 56 sekundi. Kada je turski predsjednik stigao - jasno mu je dao do znanja da kasni. Nagađa se kako mu je predsjednik Erdogan sada vratio milo za drago - jer je prije dvije godine upravo on u Moskvi čekao - Putina.

"U ovom trenutku, jel' to bilo namjerno ili ne, ne znamo, ali se interpretira kao potez predsjednika Erodgana, gdje on pokazuje sada tko je zapravo važniji u tom odnosu, jer on otvara vrata Rusiji", kazao je stručnjak za geopolitiku, Vlatko Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski čelnik gotovo je uvijek taj kojeg drugi čekaju. Često i satima. Putin je na sastanak s papom Franjom kasnio, kao i na susret s Angelom Merkel. Njoj je i zagorčao dan - jer je došao u društvu psa kojih se ona panično boji.

Inače, posjet Teheranu drugi je Putinov službeni put u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu. Teme na stolu: situacija u Siriji, ali i blokada ukrajinskog žita. Turski predsjednik se pohvalio kako su upravo oni posredovali u olakšavanju izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče izvoza hrane, Ruska delegacija imala je pozitivan pristup, a rezultat koji smo dobili iz ovih pregovora imat će pozitivan utjecaj na cijeli svijet", rekao je Erdogan.

Image
O INVAZIJI /

Putin i Erdogan čuli se telefonski, najavljuju skorašnji susret: 'Nastavila se razmjena pogleda na situaciju'

Image
O INVAZIJI /

Putin i Erdogan čuli se telefonski, najavljuju skorašnji susret: 'Nastavila se razmjena pogleda na situaciju'

A kakav će utjecaj imati ruski plin u europskim zemljama, još jednom je dao naslutiti upravo Vladimir Putin. Što se Putina tiče, Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina. Izvoz plina, zbog kašnjenja u povratu motora, odnosno turbine, smanjit će se za 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada rade dvije turbine, koje pumpaju 60 milijuna kubičnih metara plina dnevno. Ako dođe još jedna turbina, dobro, obje će raditi. Ako ne stigne, sve će raditi jedna. Ali onda će biti samo 30 milijuna kubičnih metara plina svaki dan", kazao je Putin.

Da nema rata u Ukrajini, ovaj sastanak triju čelnika ne bi bio od velike važnosti, ističe Cvrtila. Turski predsjednik je taj koji vuče sve konce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turski predsjednik je vjerojatno jedini državnik koji može razgovarati i s ukrajinskim i ruskim predsjednikom, i može učiniti pomake u ovoj krizi koja se događa", objašnjava Cvrtila. Kriza, koja polako ali s sigurno, kuca na vrata cijele Europe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo