Dok se veliki svađaju, mali... / Dekanić za Direkt o prijetnji Medvedeva plinom od 2000 eura: 'Vladin plan mjera ne bi bio dovoljan za spas RH'

Image
Foto: RTL

Sjetimo se samo 2014. i uzgajivača mandarina u Dolini Neretve. Zbog Krima. Hoćemo li imati 'od Krima i mandarina do plina i Nord Streama' zbog Putina?

22.2.2022.
22:30
RTL
VOYO logo

Prije Joea Bidena i odluke o sankcijama Rusiji konkretan potez jutros je jedino povukla Njemačka, koja je zaustavila izdavanje dozvola za plinovod Sjeverni tok 2, novi dobavni pravac ruskog plina za Njemačku koji zaobilazi Ukrajinu.

Plin je strateški izvozni proizvod Rusije, ali je ruski plin i strateški energent Njemačke i velikog dijela Europe, pa i Hrvatske koja iz Rusije uvozi 60 posto svih svojih potreba za plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu je došlo do pravog odmjeravanja snaga koje je najbolje objasnio bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev. Njemačku odluku o obustavi izdavanja dozvola za Sjeverni tok 2 komentirao je riječima: "Dobrodošli u svijet u kojem će Europljani tisuću kubičnih metara plina ubuduće plaćati 2000 dolara."

Trenutno plaćamo 900 dolara... Ivan Skorin.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frcale su iskre, spajale se cijevi, ali uzalud. Ovo je Nord Stream 2, odnosno, Sjeverni tok 2. Plinovod vrijedan 9 miijardi eura, građen je godinama, dovršen lani i sad se već mjesecima čeka da Njemačka izda dozvolu za rad. Ali nakon jučerašnjeg Putinova poteza stiže glasni Halt!

Kancelar Olaf Scholz: "U ovom trenutku iznimno važno je zaustaviti daljnju eskalaciju i spriječiti katastrofu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katastrofa? Njet. Odgovara Putin. Baš danas u Kataru se održava energetski samit najmoćnijih, a ruski predsjednik se oglasio priopćenjem kaže da namjerava nastaviti neprekinutu opskrbu plinom na svjetska tržišta. Paralelno, bivši ruski premijer i predsjednik Dmitri Medvedev tvita:

"Dobrodošli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo brzo platiti 2000 € za 1000 kubičnih metara prirodnog plina!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi bilo dvostruko više nego Europa plaća sad. Sjeverni tok samo je jedan od šest velikih plinovoda preko kojih stiže ruski plin u Europu. Turski tok preko Crnog mora do Bospora, plinovodi Bratstvo i Bružba idu preko Ukrajine, Yemel prema sjeveru Poljske, a Sjeverni tok 1 do Njemačke. Uz njega je trebao ići i Sjeverni tok 2, ali sada je stopiran. 

"Nije u interesu ni Rusije ni Europe da zatvore, a da nemaju rješenje", kazao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin: "Ovakve napetosti sigurno dovode do poskupljenja, proizvođači će iskoristiti takve prilike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetski stručnjak Igor Dekanić objašnjava što to ustvari znači cijena od 2000 eura o kojoj govori Medvedev i može li on tako prijetiti kad znamo da to ovisi i o tržištu?

"Pretpostavljam da to nije prijetnja nego procjena da bi se to moglo dogoditi. I moglo bi se. Za Hrvatsku to znači da ove postojeće mjere neće biti dovoljne", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači Vladin plan mjera sad s ovim može pasti u vodu?

"Da. Da. Odnosno neće biti dovoljan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizori vojnih vježbi i navodnog ruskog povlačenja od prošlog tjedna, samo zbog tih vijesti burzovni indeksi na svjetskim burzama nakratko su porasli, ali u posljednjih 24 sata, iako još nema ni kadra ruske vojske u Ukrajini, indeksi se ruše, cijena nafte i plina rastu. A Rusija je i najveći izvoznik pšenice na planeti.

"Ako se dogodi otvoreni rat između te dvije države, cijena pšenice će iznimno porasti", upozorila je Wang Dan, ekonomska analitičarka iz Hang Seng Bank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se velike svjetske geopolitičke blokade i sankcije mogu direktno odraziti na male sredine bolno su doznali 2014. u dolini Neretve. Dotad je trećina svih hrvatskih mandarina završavala u Rusiji, ali zbog aneksije Krima i sankcija Zapada, ugrožena im je egizstencija, uveden je embargo, tražio se hitni EU otkup.

Od Krima i mandarina do plina i Nord Streama. Sve zbog Putina. Sve je povezano, s tim da tek trebamo doznati kakav će ruski odgovor na sankcije biti ovoga puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog iz Direkta nađite ovdje:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo