žele preuzeti odgovornost / Deseci tisuća izašli na ulične skupove potpore u Kopenhagenu i Londonu: 'Izbjeglice, dobrodošli!'

Danski mediji prenose da su okupljeni nosili transparente s natpisima "Izbjeglice, dobrodošli" i "Europa je u sirijskom susjedstvu"

12.9.2015.
17:41
VOYO logo

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u subotu u Kopenhagenu i u Londonu na skupovima potpore izbjeglicama koji traže utočište u Europi, a u Londonu se za njih zauzeo i novoizabrani čelnik britanskih laburista, pišu agencije.

Image
#refugeeswelcome /

Dan solidarnost s izbjeglicama: nevladine udruge pozvale EU da otvori granice

Image
#refugeeswelcome /

Dan solidarnost s izbjeglicama: nevladine udruge pozvale EU da otvori granice

"Sve prolazi u miru i redu", objavila je policija na svom Twitter računu, na kojemu stoji i da se u Kopenhagenu na prosvjedu potpore okupilo oko 30.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski mediji prenose da su okupljeni nosili transparente s natpisima "Izbjeglice, dobrodošli" i "Europa je u sirijskom susjedstvu".

Slični su prosvjedi održani i u drugim danskim gradovima, Padborgu, na granici s Njemačkom, kojim prolaze izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Londonu su se u znak potpore izbjeglicama okupili deseci tisuća prosvjednika, tražeći od svoje vlade da učini više kako bi pomogla izbjeglima iz Sirije, prenosi AFP.

Dječak prerušen u Paddingtona, plišanog medvjedića porijeklom iz Perua koji je postao ikona britanske dječje literature, nosio je transparent na kojemu je pisalo: "I medvjedić Paddington bio je izbjeglica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednik oporbene stranke laburista Jeremy Corbyn, pošto je nešto ranije u subotu pobijedio na unutarstranačkim izborima za čelnika stranke, obratio se prosvjednicima u Londonu i zauzeo za 'mirna rješenja' izbjegličkog problema.

"Naš je cilj pronaći mirna rješenja za probleme ovog svijeta", rekao je 66-godišnji Corbyn te poručio "Na nama je odgovornost jer smo potpisali konvenciju iz Ženeve da ćemo tim ljudim (izbjeglicama) pružiti skrb i potporu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjede podupiru razne karitativne udruge i nevladine udruge, među kojima Amnesty International te organizacija "Stop the war coalition".

Nekoliko tisuća ljudi prošlo je centrom Londona do ureda premijera Davida Camerona s plakatima na kojima je pisalo "Otvorite granice" i "Izbjeglice unutra, Torijevci van".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Londonu i Kopenhagenu okupljanja su najavljena i u Berlinu, Beču te u Lisabonu. U Berlinu se za prosvjede prijavilo najmanje 5000 ljudi, a u Beču oko 6000.

Istodobno su skupovi protiv izbjeglica najavljeni u nekoliko istočnoeuropskih gradova. U Varšavi će se održati dva prosvjedna skupa, jedan u organizaciji nevladinih skupina - za potporu izbjeglicama, te drugi na koji su pozvale krajnje desničarske struje - protiv njih. Održavanje obaju takvih skupova najavljeno je i u Pragu gdje se na skupu potpore izbjeglicama očekuje oko 3000 ljudi, a na onom protiv njih oko 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo