izvanredno stanje / Desničari divljaju protiv izbjeglica: u Heidenauu zabranjeni javni skupovi za vikend

Image
Foto: Arno Burgi/DPA/PIXSELL

Kako navode lokalne vlasti, zabrana okupljanja je povezana s 'izvanrednim stanjem' u kojemu se našla policija, čije 'raspoložive snage nisu kadre primjereno odgovoriti na mogući razvoj situacije'

28.8.2015.
12:15
Arno Burgi/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Javni skupovi su zabranjeni od petka do ponedjeljka u Heidenauu, gdje su se ovih dana sukobili njemačka policija i prosvjednici krajnje desnice koji su prosvjedovali protiv otvaranja izbjegličkog centra, izvijestile su mjesne vlasti, spriječivši tako održavanje skupa potpore izbjeglicama.

"Nadležne vlasti okruga Schweiz-Osterzgebirge u saveznoj pokrajini Saskoj zabranile su svako javno okupljanje na čitavom području općine Heidenaua od 28. kolovoza 2015. u 14 sati do 31. kolovoza 2015. u 6 sati", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak u 15 sati trebala se u Heidenauu održati "svečanost dobrodošlice izbjeglicama" u organizaciji pokreta za borbu protiv krajnje desnice "Antinacističkog saveza".

Kako navode lokalne vlasti, zabrana okupljanja je povezana s "izvanrednim stanjem" u kojemu se našla policija, čije "raspoložive snage nisu kadre primjereno odgovoriti na mogući razvoj situacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu, nije isključeno da bi prigodom susreta različitih skupina mogli izbiti žestoki sukobi", ističe se u priopćenju, u kojemu se podsjeća da redarstvene snage trenutačno ne mogu jamčiti sigurnost dobara i ljudi.

Proteklog vikenda više stotina prosvjednika krajnje desnice, koji su se okupili na poziv neonacističke stranke NPD-a, sukobilo se s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je kancelarka Angela Merkel posjetila Heidenau, gdje je izjavila da se u Njemačkoj "neće trpjeti sramotni napadi" krajnje desnice.

Prije, tijekom i nakon njezina kratka istupa kancelarki su zviždali simpatizeri krajnje desnice koji su se pomiješali s prolaznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo