TEKUĆI ECSTASY / Devet žena sumnja da im je na zabavi njemačkog SDP-a podmenuta droga za silovanje. Ondje je bio i Scholz

Image
Foto: Shutterstock

Tekućina nema mirisa, okusa ni boje, a samo nekoliko sati se zadržava u krvi i urinu, zbog čega je napade teško dokazati

12.7.2022.
8:50
Shutterstock
VOYO logo

Tvar poznata pod nazivom "tekući ecstasy" i "droga za silovanje" dospjela je u središte pozornosti u Njemačkoj s obzirom na to da je devet žena imalo simptome nakon proslave vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP) u Berlinu. A na zabavi je bio i kancelar Olaf Scholz. Inače, na toj zabavi se pojavljuje velik broj političara svih stranaka, novinara, osoba iz javnog života. No, ove godine je zbog koronavirusa održana u stranačkom krugu, piše Deutsche Welle.

Iako toksikološki nalazi žrtava još nisu gotovi, pokrenuta je istraga zbog nanošenja tjelesnih ozljeda podmetanjem ilegalnih tvari. Međutim, ni policija, ni SDP nemaju indicije da je ijedna žena seksualno zlostavljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegice su mi rekle da sam još komunicirala, da mi se vrtjelo u glavi, ali ja se toga ne mogu sjetiti. Nedostaje mi pola sata sjećanja tijekom kojih sam imala totalni blackout", rekla je jedna od njih za agenciju dpa.

Image
SVE JE PRISUTNIJA /

Opasna droga GHB sve je prisutnija i kod nas: Potraga istražuje opasnosti supstance koja se koristi i kao droga za silovanje

Image
SVE JE PRISUTNIJA /

Opasna droga GHB sve je prisutnija i kod nas: Potraga istražuje opasnosti supstance koja se koristi i kao droga za silovanje

Suprug je došao po nju, a idućeg dana je otišla u bolnicu kada je čula da nije jedina koja se osjećala ošamućeno. Rekla je da sumnja da su joj u piće podmetnute kapi te da je pila vodu i vino na stranačkoj zabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podmukla tekućina nema mirisa, okusa ni boje, a samo nekoliko sati se zadržava u krvi i urinu, zbog čega je napade teško dokazati.

Liječnica Britta Gahr s Instituta za sudsku medicinu u Düsseldorfu kaže da prisutni ipak mogu posumnjati kad su im prijateljice ili prijatelji pod utjecajem kapi jer efekti nastupaju trenutačno. "Nasuprot tome, kod alkohola se da primijetiti da li ste popili dva ili četiri piva. To ide postupno", kaže ona za ljekarnički časopis. Stručnjaci, također, preporučuju da se u klubovima i na zabavama uvijek pazi na svoju hranu i piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane ne preporučuju oslanjanje na slamčice ili narukvice koje se prodaju u drogerijama, a kojima se navodno može otkriti prisustvo ovih droga. One bi trebale promijeniti boju kad ih umočite u zatrovano piće, ali to se ne događa uvijek ili se teško prepoznaje.

Vjeruje se da je ogroman broj, prije svega žena na meti napada, premda većina policijskih uprava ne vodi točne statistike. Policija u Berlinu nedavno je priopćila da su prošle godine zabilježena 22 slučaja, a ove godine (od siječnja do svibnja) još sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina je slična situacija vladala u Velikoj Britaniji, gdje su bolnice počele sustavno prikupljati statistiku. Ona je šokirala stručnjake, koji su govorili o "tihoj epidemiji" ovih slučajeva, piše Deutsche Welle.

U Velikoj Britaniji je nedavno izgleda počeo i drugi "trend". Tvari slične tzv. K.O. kapima se žrtvama u klubovima ubrizgavaju iglom. Zabilježeno je već preko tisuću slučajeva, u Francuskoj oko tristo. U Berlinu su u jednom klubu zabilježena dva slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo