NADRILIJEČNIK? / Direkt o dr. Ozu. Izmislila ga Oprah, voli ga Trump, a mogao bi postati 1. američki senator muslimanske vjere

Možda ste s njim naučili kako smanjiti krvni tlak za 30 dana ili kako razlikovati napadaj tjeskobe od srčanog udara

20.5.2022.
7:20
VOYO logo

Sigurno vam je poznat američki TV liječnik, kojeg je proslavila Oprah Winfrey. Možda ste s njim naučili kako smanjiti krvni tlak za 30 dana ili kako razlikovati napadaj tjeskobe od srčanog udara. Doktor OZ već godinama ima emisiju u kojoj Amerikance i cijeli svijet uči zdravlju. I mnogima je sigurno pomogao, makar su ga mnogi optuživali za nadriliječništvo.

British Medical Journal je analizirao njegovih 80 preporuka i zaključio da je manje od polovice potkrijepio dokazima. Ali doktor Oz sada opasno juriša na američki Senat - na dobrom je putu da postane prvi američki senator muslimanskog porijekla, a kako je popularan mnogi misle da može i puno više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji liječnik s tv ekrana dr. Oz preksinoć je slavio u svom stožeru. Na korak je da postane republikanski kandidat za senatora Pennsylvanije.

Image
muke za dr. oza /

Je li najpoznatiji američki doktor samo još jedan obični prevarant?

Image
muke za dr. oza /

Je li najpoznatiji američki doktor samo još jedan obični prevarant?

"Kad se zbroje svi glasovi, uvjeren sam da ćemo pobijediti. Vršimo žestoki napad. Ali kad je ovako blizu, što drugo možete očekivati? Sve vezano uz ovu kampanju bilo je tijesno", tvrdi Mehmet Oz, republikanski kandidat za senatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesno vodi za tek 0,2 posto, odnosno za manje od dvije tisuće glasova, ali bivši predsjednik koji ga je žestoko podržavao u kampanji - već ga nagovara da proglasi pobjedu.

"Bivši predsjednik Trump podupire dr. Oza i smatra da bi trebao proglasiti pobjedu odmah. Dr. Oz je kao - Donald, mislim da boluješ od prijevremenih izbora", kaže Jimmy Fallon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je stresno. I ne postoji bolji lijek za stres od ketona maline dr. Oza s miksom zelenog zrna kave i proteinskih palačinki. Nuspojave uključuju - stres", smatra Stephen Colbert.

A tko je uopće dr. Oz?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim emisijama i na društvenim mrežama ljudima daje savjete koje i nije baš naučio na medicinskom fakultetu.

"Osjećate se anksiozno? Pokušajte ovo. Zove se 54321 tehnika i djeluje tako da aktivira svih vaših pet osjetila. Jeste li znali da istezanje nogu može pomoći vašem srcu? Istezati se možete sada, bez obzira gdje se nalazite", tvrdi dr. Oz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski emigrant, kardiokirurg. Proslavila ga je Oprah u čijoj je emisiji gostovao više od 60 puta. Od 2009. dobio je vlastitu, da bi mu šest godina poslije grupa doktora uputila pismo u kojem ga optužuju za nadriliječništvo. Jer Oz je imao izjave poput toga da sapun od lavande može pomoći s grčevima, a ekstrakt zelene kave promovirao je kao magični lijek za pretilost. Čak je tvrdio da o zdravlju osobe puno toga može otkriti - astrološki znak.

-Je li po vama dr. Oz šarlatan ili nije? "Sasvim sigurno ne bih rekao da je dr. Oz šarlatan. Je li dr. Oz prešao crtu? Da. Je li on prešao moralno-etičku crtu? Da, nekoliko puta. Po onom što sam pratio, nije da sam njegov fan, ali već četiri pet stvari koje su se provlačile kroz medije su bile dovoljne da kažem - ok, stvarno si prešao crtu stari", smatra Natko Beck, liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak mu se, kaže, mora priznati - medicinu i liječnike prosvjetiteljski je doveo na male ekrane.

"Čovjek je dofurao crijeva u studio da ljudi vide što su crijeva. Puno je naučio ljude o tome kako tijelo funkcionira", dodaje Beck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj kandidaturi za republikanskog senatora zakačio se i s Bijelom kućom. Predsjednik Biden dr. Oza je i službeno zatražio da odstupi s mjesta predsjedničkog savjeta za sport, fitnes i prehranu.

"Žalosno je što Joe Biden politizira tako važnu stvar kao što je zdravlje. Pa mu predlažem da traži ostavku dr. Faucija. Zbog mnogo očitih razloga. Ja nemam nikakvu namjeru dati otkaz, prijatelji. Nikakvu", objašnjava Oz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo sve ove kontroverze koje se vežu uz dr. Oza - pomažu mu u političkom životu, smatra Krešimir Macan.

"Ako ste previše korektni niste popularni. Svatko onaj koji izaziva kontroverzu, to doprinosi da se o toj osobi piše, priča, raspravlja za i protiv. I da nešto pokušavate promijeniti ili na bilo koji način izazvati oluju. Ako ništa, on se istrenirao kako treba govoriti, kako treba nastupati. On će samo umjesto da prodaje nekakve medicinske pripravke, ili recepte ili praksu zdravog života, prodavati politiku. Samo je pitanje hoće li ona biti zdrava", poručuje Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tko zna gdje je ovom medicinskom propovjedniku, a sada političaru - granica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo