KRALJICA SLAVI / Direktova priča o jubileju Elizabete II., Korkut: 'Pokazala je ljudsko lice'

Nikada nijedan britanski monarh nije poživio toliko dugo, a Britanci ove godine slave događaj bez presedana - 70 godina vladavine kraljice, ili platinasti jubilej

21.4.2022.
22:45
VOYO logo

Da njezin ujak kralj Edward nije abdicirao - kraljica Elizabeta II. ne bi ni postojala. A postoji već 70 godina koliko vlada Ujedinjenim Kraljevstvom. Njeno veličanstvo danas slavi 96. rođendan.

"Mislim da ti nakon određene dobi rođendani dosade", rekao je njezin unuk princ Harry, a na pitanje novinarke hoće li joj dosaditi i platinasti jubilej, dodao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Mislim da ne. Dosad je proslavila nekoliko jubileja, tako da je svaki malo drukčiji. Ali siguran sam da se raduje."

Za rođendan se slikala uz dva bijela konja, a za poklon je dobila vlastitu Barbie lutku koja se odmah rasprodala. Nije se danas pojavljivala u javnosti - ali to ionako već dugo ne radi. Ceremonije i obveze prenijela je na Charlesa i Williama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ne zaboravimo da važne državne poslove i dalje obavlja ona. Crvene kutije još uvijek prima svaki dan, još uvijek ima audijenciju s premijerom", rekla je Emily Nash, urednica magazina HELLO!.

Ne zna se je li kraljica ljevičarka ili desničarka, to ne otkriva, ali znamo da je surađivala s Winstonom Churchillom, Margaret Thacher, Borisom Johnsonom - s petnaest različitih premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Drugom svjetskom ratu bila je vozačica kamiona i mehaničarka. S 27 je došla na prijestolje, kritizirali su je da je premlada, da je dosadna, da joj je glas iritantan. Kršila je stroga kraljevska pravila, dozvolila je sestri da se razvede što je tada bilo nedopustivo, a unuku Harryu da se oženi za razvedenu glumicu, pučanku - Meghan Markle.

Image
u krugu obitelji /

Kraljica Elizabeta danas slavi 96. rođendan: U palači skromno, na ulicama parada

Image
u krugu obitelji /

Kraljica Elizabeta danas slavi 96. rođendan: U palači skromno, na ulicama parada

"Ta familija napravila je jednu diskretnu tranziciju. Iz one uštogljene etikete kakva je postojala još u vrijeme kada ona dolazi na čelo britanskog imperija 1953. i imamo je sada - žena koja je skakala s James Bondom da bi otvorila Olimpijske igre u Londonu. Ona je netko tko je pristao na moderno vrijeme", rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona sjedi u prvom redu s kraljicom mode - Annom Wintour. Čaj su s njom pili Trump, Obama, Beatlesi, Madonna, David Becham, pa i bivša hrvatska predsjednica. Ona gafova nije imala, imali su je njezini članovi obitelji. Jedino što su joj Britanci zamjerili je smrt princeze Diane. Kraljica tada nije dozvolila da zastava na Buchingamskoj palači vijori na pola koplja u znak korote. Unatoč tome, i dalje je omiljena.

"Po stare dane je pokazala tu svoju ljudsko lice - gledali smo par dobrih dokumentaraca u kojima se šali i pokazuje svoje dragulje. Moramo shvatiti da je mlada došla na prijestolje i ne čudi da je stvorila oklop nepristupačnosti", kazao je kritičar Nenad Korkut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to koliko je dug život kraljice Elizabete, prije ili kasnije netko će je morati zamijeniti. Pjevat će se God save the King, samo pitanje je - koji kralj? A na pitanje želi li itko da Charles bude kralj, Jakovina kaže:

"Pa ja ne bi imao ništa protiv. Mislim da neće biti onih koji će imati nešto protiv jer je to red u monarhijama. On je još uvijek u dobrom stanju, jest vremešan gospodin - bio bi u mirovini da je u republici ali u monarhiji nema mirovine. Ja mislim da bi bilo fer da on na neko vrijeme , nakon svih ovih godina - preuzme prijestolje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charles će biti kralj, jer Elizabeta je ipak tradicionalna, ali hoće li prepustiti Krunu Williamu ne zna se. Monarhija više nije popularna kao nekada, ali Britanci je se neće odreći - smatra Korkut.

"Mislim da se dinastija sigurno neće urušiti. To da li će popularnost kraljevske kuće biti kakva je za vrijeme Elizabete, ovo je jedinstveni slučaj da ona vlada toliko dugo, i naravno što su ljudi stariji to su simpatičniji, Comonwelth se veže za nju više, tako da će se sve ja mislim nastaviti normalno, ali pitanje je ta popularnost", kazao je Korkut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mega popularna Kraljica danas slavi pravi rođendan a u lipnju službeni, kraljevski kada će imati veliku feštu. Lilibet ne pije, ne puši - još uvijek vozi auto, pa je sigurno jedno: budući kralj još neko vrijeme će čekati na svoj red. Tko zna koliko će Kraljica još rođendanskih torti narezati.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo