Borba s virusom / Dirljiv trenutak jedinstva i europska priča o uspjehu: Pogledajte kako je izgledalo cijepljenje diljem EU

Jedna stogodišnjakinja, jedan umirovljeni nadbiskup, tri medicinske sestre, dva premijera, jedna predsjednica...

27.12.2020.
20:37
VOYO logo

Jedna stogodišnjakinja, jedan umirovljeni nadbiskup, tri medicinske sestre, dva premijera, jedna predsjednica - to su neki od prvih primatelja cjepiva protiv koronavirusa u drugim europskim zemljama.

I niti jedan nije imao loše iskustvo. Kako je to opisala predsjednica Europske komisije, dani cijepljenja dirljiv su trenutak jedinstva i europska priča o uspjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gertrud ima 101 godinu i rado je pristala među prvima primiti cjepivo u najmnogoljudnijoj europskoj naciji.

"Nisam uopće osjetila ovaj ubode igle. Bilo je sjajno", poručila je Gertrud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan njemački pilot u sat vremena obavio je let u obliku injekcije, kako bi proslavio početak cijepljenja. U Švedskoj su također prvi na redu bili korisnici domova za starije - zbog ležernog pristupa pandemiji, kako je rekao i sam švedski kralj, država nije uspjela zaštititi starije sunarodnjake.

U susjednoj Sloveniji među prvima je cjepivo dobio umirovljeni nadbiskup mariborski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, uopće nije boljelo, kao da se ništa nije dogodilo", izjavio je Franc Kramberger, umirovljeni nadbiskup mariborski.

Kao i u Hrvatskoj, i Slovenci su većinu prvih doza cjepiva razdijelili po domovima za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to sam se odlučila i zaista duboko vjerujem stručnjacima da su napravili sigurno i dobro cjepivo, koje će nam pomoći", rekla je Angelca Butenko.

Od 450 milijuna stanovnika Europske unije, u mnogim članicama prva su cjepiva bila predviđena i za one na prvoj crti obrane od pandemije - zdravstvene djelatnike.

Ja sam medicinska sestra na intenzivnoj njezi. Mi brinemo o najgorim slučajevima COVID-a. Vjerujem da je cjepivo jedini spas za ljude.

U Italiji je prva cijepljena 29-godišnja medicinska sestra, kako bi se mlade potaknulo da se i oni cijepe.

Danas sam ovdje kao građanin, ali najviše kao medicinska sestra koja predstavlja moju struku i sve zdravstvene djelatnike koji su odlučili vjerovati u znanost.

Kao u Hrvatskoj, u nekim su zemljama državnici samo promatrali prva cijepljenja, ali u Češkoj je sam premijer među prvima cijepljen.

Cjepivo koje je jučer stiglo od Europske unije nada je da ćemo se moći vratiti normalnom životu.

U Grčkoj su se cijepili i premijer i predsjednica države, s nadom da će i oni skeptični prema cjepivu ipak slijediti njihov primjer. A predsjednica Europske komisije podsjetila je da danas kreće i jedinstveni program praćenja cijepljenja diljem Europe.

To znači da će se danas tisuće instituta, kao i stručnjaka, biti međusobno umreženo kako bi u stvarnom vremenu tijekom sljedećih tjedana i mjeseci pratili koliko dobro djeluju cjepiva.

Sa 14 milijuna zaraženih i više od 330 tisuća umrlih od koronavirusa, cijela Europska unija dijeli nadu kako su prve doze od ukupno dvije milijarde naručenih doista prvi korak prema izlasku iz krize koja je pogodila baš svaki dio kontinenta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo