Plaćaju strahovitu cijenu / Djeca u Venezueli: Gladuju do smrti, umiru od izliječivih bolesti, prodaju ih u seksualno roblje...

Image
Foto: @nytimesworld/@WellingMichael/@bud_cann/@7815PWK/Twitter

Socijalistički režim odbio je objaviti statistiku o smrtnosti djece u Venezueli

4.2.2019.
16:29
@nytimesworld/@WellingMichael/@bud_cann/@7815PWK/Twitter
VOYO logo

Djeca u Venezueli gladuju do smrti, umiru od izliječivih bolesti, prodaju ih u seksualno roblje ili ih jednostavno napuštaju. Najmlađi plaćaju strahovitu cijenu za neuspjeh socijalističkog eksperimenta u Venezueli. 

Jedno od sedam djece trenutno pate od neuhranjenosti jer plaće njihovih roditelja ne mogu podmiriti troškove svakodnevnog života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesti koje su izliječive, poput ospica, difterije ili rotavirusa, koje su do sad bile skoro pa izliječive, sada ubijaju djecu u velikom broju. Oni najslabiji obolijevaju od upale pluća. 

Očajne majke prodaju tijela svoje djece samo kako bi kupile hranu. U drugim pak slučajevima napuštaju djecu na ulicama kako bi se izborila sama za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Venezuela je nekad bila najbogatija država u Latinskoj Americi", kazao je Huniades Urbina, ravnatelj dječje bolnice u Venezueli. 

"Nekad su pacijenti dolazili u Caracas jer smo im pružali najbolju njegu u regiji. Sada ne možemo ni nahraniti pacijente", kazao je Urbina za Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez resursa i zbog umješanosti predsjednika Madura i njegovog socijalističkog režima, dječja bolnica ostala je bez većine svoje opreme. Ne posjeduju stroj za snimanje ili pak CT aparat. Devet od dvanaest operacijskih dvorana je zatvoreno, a 310 od 400 kreveta više se ne koristi. Bolnica si više ne može priuštiti lijekove koji su potrebni za liječenje pacijenata. Ako im roditelji ne kupe lijek, djeci nema pomoći. 

"Venezuela je promicala programe za cijepljenje protiv difterije, ospica, rotavirusa, diljem cijele države. Vlada je rekla da država više ne može financirati nabavku tih cjepiva i sada imamo epidemiju difterije i ospica. Djeca umiru od proljeva kojeg uzrokuje rotavirus, a to je inače jako lako spriječivo. Druga djeca pak su toliko slaba da umiru od upale pluća. No, najviše ih umire od neuhranjenosti. Od nje pati čak 15 posto djece u Venezueli. To je najveći uzrok smrtnosti kod djece", kazao je Urbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji statistika o tome koliko je djece umrlo samo prošle godine - socijalistički režim ih je odbio objaviti. No, prema brojkama iz 2017. godine je vidljivo da se je stopa smrtnosti duplo porasla u manje od deset godina. 

Sirotišta su puna djece koja su odbačena ili koja bi inače bila na ulici. Tako u jednom sirotištu živi 27 djece koja bi inače bila na ulici. Djeca imaju između 3 i 17 godina, a svi imaju jako tužnu priču zašto su završili na ulici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge djevojčice su žrtve spolnog zlostavljanja, mnoge su prodane samo za novac, ali sve su napuštene. 

"Njihovi roditelji si nisu mogli priuštiti da ih zadrže", kazala je Carolina Santander volonterka u sirotištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoga djeca su bila bolesna, gladna i napuštena od strane roditelja. No, pomalo i sirotište ostaje bez zaliha hrane i plina za kuhanje. Opstat će samo ako im pomognu volonteri, doktori i imućni ljudi koji su spremni donirati novac, piše Daily Mail

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo