POBJEGLA OD OBITELJI / Dobila je azil: Odbjegla saudijska tinejdžerka doputovala u Kanadu

Image

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji

12.1.2019.
17:49
VOYO logo

Osamnaestogodišnja Saudijka, koja je pobjegla od obitelji strahujući za svoj život, doputovala je u subotu u Toronto nakon što joj je Kanada odobrila azil.

Rahaf Mohamed al-Qunun privukla je međunarodnu pozornost ovaj tjedan nakon što se zatvorila u hotelsku sobu na bangkoškom aerodromu kako je ne bi vratili obitelji. Ona se odbila sastati sa svojim ocem i bratom koji su doputovali na Tajland kako bi je pokušali vratiti u Saudijsku Arabiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka je pobjegla u Bangkok prošlog vikenda. Tamo je zatražila azil i prvobitno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta. To je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući, te joj je dopušteno da uđe u Tajland.

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a, a u petak je dobila azil u Kanadi. Istoga dana otputovala je letom Korean Aira iz Bangkoka za Seul gdje je presjela na let za Toronto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo