PITANJE GRANICA / Dodik: 'Izmjena granica Republike Srpske je neprihvatljiva'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dodik je naglasi kako je njegova politička borba koju vodi godinama pokušaj očuvanja Republike Srpske i nadležnosti koje su joj dodijeljene Daytonskim sporazumom

31.1.2017.
12:31
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je svaku mogućnost o izmjeni granica Republike Srpske te je naglasio da je njegova politička borba koju vodi godinama pokušaj očuvanja Republike Srpske i nadležnosti koje su joj dodijeljene Daytonskim sporazumom, piše Klix.ba.

Naime, Dodikova konstantacija rezultat je izjave potpredsjednika Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Josipa Jerkovića koji je u intervjuu za bosansko izdanje Večernjeg lista rekao kako se nada bi se nakon  unutrašnjeg preuređenje BiH, u okviru hrvatske federalne jedinice mogao naći veći dio Posavine i dijelovi Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se kako ćemo mi, s jednim novim, federalnim uređenjem BiH, što zagovara naša stranka, Hrvatski narodni sabor, a ja sam to zagovarao i ranije, Hrvati morati naći svoj kutak u ovoj našoj BiH. 

Svima je jasno kako ovakva zemlja bez reorganizacije nema izgleda, a posebno je važno reći da je za Hrvate to najvažnije, jer bi u tome slučaju hrvatska federalna jedinica mogla snažnije pomoći sunarodnjacima koji se ne bi nalazili u okviru te federalne jedinice", rekao je Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je rekao kako izmjena granica Republike Sprske nije prihvatljiva, te da je proces federalizacije BiH pitanje za političare koji tamo imaju političku odgovornost. 

"Zabrinjavajuće je da one političke stranke iz Republike Srpske koje su se svom snagom obrušile na Jerkovićev očigledno osobni stav, prešućuju daleko teže izjave i postupke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, čija neskrivena politička platforma je urušavanje, a potom i gašenje Republike Srpske", rekao je Dodik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo