'NOVI GAMBIT' / Dramatična eskalacija napetosti: 'Zatvaranje konzulata u Houstonu dio Trumpove predizborne igre'

Image
Foto: AP Images

Predsjednički izbori u studenom izluđuju Washington

23.7.2020.
7:06
AP Images
VOYO logo

Zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu dio je pokušaja vlade Sjedinjenih Država da okrivi Peking za američke neuspjehe uoči predsjedničkih izbora u studenom, tvrde kineski državni mediji u uvodnicima objavljenim u četvrtak.

Image
OPASNOST ZA SAD /

Trump opet umanjuje opasnost od koronavirusa, a hoće li prihvatiti gubitak na izborima: 'Vidjet ću'

Image
OPASNOST ZA SAD /

Trump opet umanjuje opasnost od koronavirusa, a hoće li prihvatiti gubitak na izborima: 'Vidjet ću'

Sjedinjene Države priopćile su u srijedu da su dale Kini 72 sata da zatvori konzulat "radi zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka Amerikanaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao "političku provokaciju" i pozvalo Washington da "odmah povuče" odluku. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying napisala je na Twitteru da će Kina "sigurno reagirati čvrstim protumjerama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni časopis na engleskom jeziku China Daily opisao je taj potez kao "novi gambit u nastojanju američke administracije da Kinu predstavi kao zlonamjernog aktera na svjetskoj sceni i tako ga isključi iz međunarodne zajednice".

"Ovaj potez pokazuje da zaostajanje za protivnikom u anketama za predsjedničke izbore ... sve više prate pokušaji američkog čelnika da prikaže Kinu kao nositelja zla", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Global Times, tabloid na engleskom jeziku također je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa i napisao da "predsjednički izbori u studenom izluđuju Washington".

U izjavi objavljenoj u četvrtak ujutro, kinesko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Sjedinjene Države za "neutemeljene izmišljotine" o postupcima kineskih diplomatskih misija i pozvalo ih da "odmah ponište ovu pogrešnu odluku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je da stanete na kočnice i vratite se u pravom smjeru!" veleposlanstvo je zasebno objavilo na svom službenom Twitter računu.

Prema podnescima američkog suda, Federalni istražni biro tvrdi da je kineski istraživač optužen za prijevare s vizama i prikrivanje veza s vojskom sada zatvoren u kineskom konzulatu u San Franciscu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali kineski istraživači s američkih sveučilišta također su uhićeni zbog prijevara s vizama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo