'kokain siromašnih' / Droga opasnija od heroina uzela maha u Sarajevu: 'Fizički propadaš, izbijaju mjehuri po koži...'

Image
Foto: Thinkstockphotos

Nedavni slučaj potvrdio je da se ova opasna droga već neko vrijeme nalazi na ulicama Sarajeva

28.3.2019.
17:28
Thinkstockphotos
VOYO logo

U utorak navečer je sarajevska policija uhitila E.M. (27) kod kojega su pronađeni pet paketića speeda i tri paketića kristalnog meta, javlja Avaz.ba.

To je samo dokazalo činjenicu da je jedna od najopasnijih droga već neko vrijeme na ulicama Sarajeva, a psiholog Aleksandar Milić iz Banje Luke tvrdi da je ta sintetička droga puno opasnija od biljnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kristalni met ili metamfetamin brzo izaziva ovisnost što posljedično dovodi do većeg konzumiranja droge i povećavanja doze. U Njemačkoj je poznat kao "droga za tulume" jer ubrzava korisnikov organizam i drži ga budnim.

Stravične psihofizičke posljedice

Psiholog Milić za Avaz.ba pojašnjava da je cilj proizvodnje i prodaje ove droge da kod ljudi postignu ovisnosti i da oni zarobljavaju ljude u tu ovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjetno rečeno teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi ovisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvijek su eksperimentirali s više supstanci", kazao je pa nadodao da ovisnik postane euforičan, raste mu samopouzdanje i libido poslije čega dobije snažne halucinacije.

Konzument ujedno postaje paranoičan, nervozan i vrlo opasan za okolinu. Mogu imati osjećaj da im po tijelu gmižu insekti pa se nekontrolirano češu dok ne naprave žive rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristalni met može se uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava injekcijom. Stručnjaci naglašavaju da je višestruko opasniji od heroina i kokaina jer djeluje pogubno na mozak i živčani sistem. Ovisnik počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i mjehuriće po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a, piše Avaz.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo