GOST DIREKTA / Đurović o američkoj opsesiji oružjem: 'Najbizarniji primjer je kupovina oružja u supermarketima, ali nije najgori'

Image
Foto: RTL

Rekao je i kako se ništa neće promijeniti. Očekivao je to, tvrdi prije sedam, osam godina, ali se ni tada nije dogodilo

31.5.2022.
22:53
RTL
VOYO logo

Đivo Đurović, nekoć urednik Direkta, danas dopisnik Telegrama, koji već godinama živi u New Yorku, gostovao je u RTL Direktu.

Tom prilikom prokomentirao je američku opsesiju oružjem. Kaže kako lobi povezan s republikanskom strankom blokira svaku mogućnost promjene. Podsjeća kako ovo nije prvi pokolj u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Republikanska stranka je potpuno u dogovoru s udrugom vlasnika oružja i politički manipuliraju unutarstranačke izbore. Ako se netko okrene protiv oružja i pristane na regulaciju držanja oružja, oni pronađu protukandidata, on izgubi predizbore, politička budućnost mu je gotova. Potpuni stisak nad republikanskom strankom ima ta udruga, a stranka ne pokazuje znakove da bi išta promijenila. Amerika treba za sustavnu promjenu 60 glasova u Senatu. Ništa se neće promijeniti, djeca i odrasli će ginuti jer je oružja sve više, a regulacija neće doći", tvrdi.

Kaže kako se sada ništa neće promijeniti jer se isto nije dogodilo ni prije sedam, osam godina kada je bilo izglednije. Naime, tada je, govori, u Sandy Hooku ubijeno dvadesetak djece prvog i drugog razreda osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Imaju i linije za juniore /

Opsesija oružjem u Americi: Ono je vodeći uzrok smrti djece, a puške kupuju u supermarketima kao čips

Image
Imaju i linije za juniore /

Opsesija oružjem u Americi: Ono je vodeći uzrok smrti djece, a puške kupuju u supermarketima kao čips

"Pogodilo je sve točke koje su u Americi važne. To su bila bijela djeca iz bogatog predgrađa, lakša je bila identifikacija. Očekivalo se da će taj trenutak biti točka nakon koje će se stvari prelomiti, a to se nije dogodilo", govori.

Naposljetku, dotaknuo se i činjenice da je oružje dostupno u supermarketima, a pojašnjava kako ideja da ljudi imaju oružje doma nije toliko strana u Americi kao u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaja u supermarketima je najbizarniji, ali ne najgori način. To je kupovina putem interneta. Može se za pristojne novce kupiti kalašnjikov i to bez bilo kakvog detalja. Ne trebaš ni osobnu iskaznicu ni psihološki test, ništa. Puška ti dođe poštom. Mnoga oružja za rat se ne mogu kupiti ipak, ne možete kupiti tenk, haubicu, ali Amerika je dopustila puške. Da dopuste bazuke, onda bi svaki malo gledali kako je netko srušio zrakoplov", tvrdi.

Zaključuje i kako on za svog života u Americi nije nabavio oružje, ali navodi i kako bi se vjerojatno iznenadio da zna tko ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo