u punom kapacitetu / Dva nova centra za smještaj migranata u BiH: 'Smanjit će se pritisak na lokalno stanovništvo'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U BiH je od početka godine ušlo gotovo dvadeset tisuća ilegalnih migranata

27.10.2018.
17:02
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Bosanskohercegovački ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potvrdio je u subotu kako su u punom kapacitetu profunkcionirala dva nova centra za prihvat i smještaj ilegalnih migranata u BiH što bi vlastima te zemlje trebalo pomoći u kontroliranju migrantske krize i stabiliziranju sigurnosnog stanja, posebice u predstojećim zimskim mjesecima.

Uz centar uspostavljen u nekadašnjoj vojarni "Ušivak" u Hadžićima kod Sarajeva koji je otvoren ranije ovog tjedna, sada je u funkciji još jedan otvoren u krugu nekadašnje tvornice "Bira"kod Bihaća, istaknuto je u priopćenju dostavljenom medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinator IOM-a za zapadni Balkan Peter van der Auweraert izjavio je kako bi ovo trebalo pozitivno utjecati i na stanje u Unsko-sanskoj županiji koja je u proteklim mjesecima i tjednima pod sve većim pritiskom migranata koji pokušavaju iz tog dijela BiH nastaviti put ka Hrvatskoj.

U BiH je od početka godine iz Srbije i Crne Gore ušlo gotovo dvadeset tisuća ilegalnih migranata, a prema posljednjim procjenama na području Unsko-sanske županije sada ih boravi do četiri tisuće i svi se oni nadaju kako će moći nastaviti put ka zapadnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo neće osigurati samo odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorija BiH nego će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, posebice u Bihaću, te će poboljšati sigurnosno stanje u pogođenim zajednicama", kazao je Auweraert.

Kako je pojašnjeno, u vojarni "Ušivak" već je smješteno 360 izbjeglica i migranata a većina korisnika je prebačena iz Unsko-sanske županije dok su ostali ranije boravili na području Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su smješteni uglavnom muškarci-samci te izvjestan broj ranjivih adolescenata, dok su obitelji iz Unsko-sanske županije prebačene u azilantske centre u Salakovcu kod Mostara i u Delijašu kod mjesta Trnovo, tridesetak kilometara udaljenom od Sarajeva. 

U krugu tvornice "Bira" u Bihaću u prvoj će fazi biti smješteno 117 migranata  a prioritet je dat obiteljima, djeci bez pratnje i drugim migrantima iz ugroženih kategorija koji su spavali u šatorima i drugim improviziranim skloništima u parku u blizini nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruševine bivšeg učeničkog doma još tijekom proljeća pretvorene su u improvizirani smještajni prostor i tamo je boravilo više od 1.100 osoba, brojni u šatorima.

U Međunarodnoj organizaciji za migracije planiraju u narednim danima u centar "Bira" prebaciti do 450 migranata koji će tamo moći boraviti u šatorima i kontejnerima prilagođenim zimskim uvjetima a ne bude li priliva novih to bi trebalo omogućiti uklanjanje improviziranog naselja kod učeničkog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IOM, kako se navodi, pokušava pomoći vlastima u BiH ne bi li riješile problem smještaja migranata koji danima borave na otvorenome kod graničnog prijelaza Maljevac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo