'Prijateljski posjet' / Erdogan iz BiH prijetio: 'Turska će se jedne noći samo pojaviti na grčkim otocima.' A tek što kaže o EU…

Image
Foto: AP

Pred miniturneju po Balkanu, predsjednik Turske je Grčkoj zaprijetio ratom i poručio EU da si je s Putinom sama kriva. Iz BiH je nastavio istim tonom

7.9.2022.
9:37
AP
VOYO logo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koristi posjet državama na Balkanu kako bi poslao političke poruke Grčkoj, s ne baš najljepšim pozdravima, pa čak i EU-u.

Tako je grčki Kathimerini primijetio da je iz Bosne i Hercegovine jučer poručio: "Ako kažemo da se jedne noći samo pojaviti, što mislimo pod time? Možemo se jedne noći iznenada pojaviti kad za to dođe vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što će tek reći kod nas? /

Erdogan s turneje Balkanu poručuje: 'Zapad je taj koji provocira u Ukrajini. Šalje joj otpad od oružja'

Image
Što će tek reći kod nas? /

Erdogan s turneje Balkanu poručuje: 'Zapad je taj koji provocira u Ukrajini. Šalje joj otpad od oružja'

Erdogan je govorio o grčkim otocima oko kojih se Turska spori sa svojim susjedom na Egejskom moru, prvenstveno zbog podmorskih nalazišta plina koja Turska nastoji istraživati zadnjih godina, a što se posebno zakuhalo u području oko otočića Kastelloriza.

"Ti otoci imaju vojne baze i ako se nastave nezakonite prijetnje, strpljenju će doći kraj… Vjerujem da je toga svjesna i Grčka. Kad dođe vrijeme, bit će učinjeno sve neophodno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kathimerini je nešto ranije od AP-a prenio identičnu izjavu koju je Erdogan dao uoči puta u BiH. I tada je spominjao "iznenadni dolazak jedne noći", tada konkretno govoreći: "Ta vaša okupacija otoka nas ne obavezuje. Kad dođe vrijeme, učinit ćemo što je neophodno."

Grčkoj je predbacio da je u kolovozu koristila ruske sustave S-300 kako bi s Krete ciljala turske ratne lovce, da je turske avione ometala i svojim lovcima F-16 dok su ovi, kazao je, bili u regularnoj NATO-ovoj misiji nad istočnim Mediteranom. Osim otočića južno od turske obale, Turska tvrdi da polaže pravo, po nekim tumačenjima, na veliki dio istočnog Egejskog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski TRT je uoči puta Erdogana na Balkan primijetio i to da je turski predsjednik Europi poručio da će se ove zime "suočiti s ozbiljnim problemom".

"Europa žanje što je posijala… Europski stav prema g. Putinu, sankcije, dovele su g. Putina – htio to on ili ne – do točke u kojoj je rekao: 'Ako vi učinite to, ja ću učiniti ovo.'… ON koristi sva sredstva i oružja. Prirodni plin je, nažalost, jedno od njih", kazao je Erdogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa blaže poruke u smjeru Europske unije Erdogan je nastavio slati i iz Sarajeva, rekavši otvoreno da je Turska protiv bilo kakve intervencije visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u amandmane na izborni zakon u toj zemlji."

Početkom kolovoza hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je Erdogana da posjeti Hrvatsku, "kako bi nastavili graditi i razvijati prijateljske odnose naših država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo