o presudi / Erjavec: 'Bojim se da će se Hrvatska naći u vrlo teškom položaju, ako ne bude pratila naputke iz Bruxellesa i pojedinih prijestolnica'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je presudu Arbitražnog suda u Den Haagu.

29.6.2017.
18:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

"Ova odluka arbitražnog suda je povijesni dan za Sloveniju i njome smo učinili zadnji korak za državnost Slovenije. To što je prihvaćeno pravno je stručno. Nije se radilo o političkim stajalištima, bilo je potrebno uložiti puno pravnog rada kako bismo mogli uvjeriti Aabitražni sud gdje teče granica između Slovenije i Hrvatske. Danas se potvrđuje da je Slovenija pomorska država, da je to bila i da će to biti i ubuduće. Moram reći da je Arbitražni sud ispunio svoj mandat, odredio granicu između Slovenije i Hrvatske, odredilo kontakt s otvorenim morem i režim vezan uz korištenje teritorijalnih voda’, rekao je Ejavec, prenosi N1.

"Uvjeren sam da bi Hrvatska svojim argumentima možda bila i zadovoljna ovom odlukom, koja je uravnotežena. Moram reći da nismo svi u Sloveniji zadovoljni ovom odlukom. Žao mi je što Joško Joras ostaje na hrvatskoj strani. Također mi je žao za pomurje. Sud je stvarno prosuđivao po načelu pravičnosti i načelu međunarodnog prava", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Joška Jorasa poručio je: "Moraju mu pogledati u oči oni koji su tada kao članovi izvršnog vijeća potpisali sporazum. Važno je da većina stanovnika, koji su Slovenci, budu na slovenskom području. Važno je da smo postigli naš vitalni cilj", rekao je Erjavec.

Također je naglasio da se čudi što hrvatska strana poriče pravovaljanost tog postupka. "Bojim se da će se Hrvatska naći u vrlo teškom položaju, ako ne bude pratila naputke iz Bruxellesa i pojedinih prijestolnica. Dosad smo se mogli igrati da to nećemo priznati, ali danas je to dio međunarodnog poretka", zaključio je Erjavec, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo