geografski nepotpuno / EU odgovorio na rusko izvješće o neonacizmu: 'Netočno je i selektivno'

Image
Foto: AP Images

Jedno poglavlje posvećeno je i Hrvatskoj, a u utorak je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova rečeno da je ono puno podataka koji su potpunosti neutemeljeni i kako je očito da su birani i korišteni selektivno, da bi ih se prilagodilo unaprijed određenim zaključcima

10.6.2015.
16:06
AP Images
VOYO logo

Izvješće ruskog ministarstva vanjskih poslova o neonacizmu u zapadnim državama sadrži činjenične netočnosti i selektivno informacije, a također je i geografski nepotpuno, navodi se u zajedničkom odgovoru država članica EU-a na rusko izvješće, koje je uputio šef delegacije Europske unije u New Yorku (EUDEL) i zatražio distribuciju odgovora kao službenog dokumenta Opće skupštine i Vijeća sigurnosti.

U odgovoru se navodi da je EU upoznat s tim da je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo izvješće Neonacizam - opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini zakona krajem travnja 2015. kao i da je Rusija tražila da ono cirkulira kao dokument Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvješće ruskog ministarstva vanjskih poslova sadrži činjenične netočnosti i selektivno informacije o stanju u Europskoj uniji i njezinim državama članicama. Izvješće je također geografski nepotpuno. Na primjer, nedostaje poglavlje o situaciji u Rusiji", navodi se u zajedničkom odgovoru.

Također se izražava žaljenje zbog toga što Rusija pokušava povući paralele između sadašnjih i prošlih političkih događaja u kontekstu tekućih kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se da je Europska unija "predana globalnoj borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije, uključujući antisemitizam i neonacizam".

"Europska unija i njezine države članice nastavljaju poduzimati odlučne korake po tom pitanju kod kuće, među ostalim i kontekstu Okvirne odluke o borbi protiv određenih oblika i izraza rasizma i ksenofobije. Njihova osuda i borba moraju biti zajednički konsezusni prioritet za cijelu međunarodnu zajednicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svog odgovora Europska unija poziva sve države članice UN-a da ostanu ujedinjene u borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije, uključujući antisemitizam i neofašizam, te da se poduzmu odlučne mjere protiv zločina iz mržnje i govora mržnje kao i da surađuju u tom području.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je krajem travnja, formalno u povodu 70 godišnjice pobjede nad nacizmom, izvješće pod naslovom "Neonacizam - opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko izvješće govori o 28 zemalja EU-a, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Švicarskoj i Ukrajini, odnosno zemljama koje su Rusiji nametnule sankcije zbog uplitanja u ukrajinsku krizu. U izvješću se kritizira jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Europi i u kojemu se zamjera europskim vlastima nevoljkost da pojačaju mjere protiv takvih pokreta.

Jedno poglavlje posvećeno je i Hrvatskoj, a u utorak je iz MVEP-a rečeno Hini da je ono puno podataka koji su potpunosti neutemeljeni i kako je očito da su birani i korišteni selektivno, da bi ih se prilagodilo unaprijed određenim zaključcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo