izborne prevare / Zbog malverzacija s listićima uhićeno pet osoba u BiH, do 11 sati veća izlanost nego 2018.

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Pojavili su se, naime, označeni glasački listići

2.10.2022.
11:58
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Glasovanje na općim izborima u Bosni i Hercegovini počelo je jutros u 7:00 sati, a nekoliko biračkih mjesta nije otvoreno na vrijeme već sa zakašnjenjem od 15 do 30 minuta, priopćila je Centralna izborna komisija BiH.

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod Lupom", koja je za izborni dan u Bosni i Hercegovini okupila skoro 2.000 promatrača, objavila je da je zabilježeno kršenje izbornih pravila u mjestu Hozići kod Novog Grada u Republici Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavili su se, naime, označeni glasački listići, javlja N1 Srbija. O kršenju izbornih pravila obaviješteni su policija i nadležno tužiteljstvo.

Image
OTVORENO 5900 BIRAČKIH MJESTA /

Otvorena birališta u BiH, glasači odlučuju o novoj vlasti. Prvi rezultati očekuju se iza 20 sati

Image
OTVORENO 5900 BIRAČKIH MJESTA /

Otvorena birališta u BiH, glasači odlučuju o novoj vlasti. Prvi rezultati očekuju se iza 20 sati

Iz Stožera Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske koji prati i poduzima mjere s ciljem održavanja povoljne sigurnosne situacije u tom entitetu, priopćeno je da se glasovanje odvija mirno - bez incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinska izborna komisija u međuvremenu je smijenila biračke odbore nakon što su utvrdili da su na birališta doneseni popunjeni listići - za sve razine vlasti.

O svemu je obaviještena Centralna izborna komisija BiH, policija i tužilaštvo. Na biračko mjesto stigli su i pripadnici policije koji utvrđuju postojanje kaznenog djela, no ne mogu iznositi više informacija o tome tko je donio glasačke listiće i što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet osoba je uhićeno zbog malverzacija s listićima, a na izbore je do 11 sati izašlo 14 posto birača što je veća izlaznost nego 2018. godine.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović je na podnevnoj konferenciji za medije kazao kako je najveći broj od 5900 glasačkih mjesta otvoren u sedam sati kako je planirano. Kašnjenja ne duža od pola sata na manjem broju bila su prouzročena tehničkim problemima koji su brzo riješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kaznena djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo