petama dali vjetra / Glavešine IS-a prodale imovinu i s obiteljima pobjegli iz Mosula kojeg ponovno nastoji zauzeti iračka vojska

Image
Foto: AP

Iračke oružane snage već mjesecima vode operacije čiji je cilj približiti se Mosulu i pripremiti teren za veliku ofenzivu kako bi ponovno preuzeli Mosul

31.7.2016.
19:34
AP
VOYO logo

Irački ministar obrane Kaled al Obeidi izjavio je da su neki čelni ljudi džihadističke skupine IS prodali imovinu te s članovima svojih obitelji napustili Mosul, drugi irački grad koji iračke vojne snage nastoje ponovno zauzeti. 

Iračke oružane snage već mjesecima vode operacije čiji je cilj približiti se Mosulu i pripremiti teren za veliku ofenzivu kako bi ponovno preuzeli Mosul, sjeverni irački grad koji je Islamska država zauzela u lipnju 20014. i koji se smatra glavnim uporištem džihadista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Određen broj čelnika IS-a prodao je imovinu i s obiteljima otišao u Siriju", čija je granica od Iraka udaljena stotinjak kilometara, kazao je Obeidi u intervjuu za javnu televiziju Iraqiyu u subotu navečer. 

Dio ih je pokušao ući u Kurdistan, koji se nalazi sjeverno od Mosula, kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska država pod kontrolom drži velika područja na sjeveru susjedne Sirije. 2014. IS je preuzeo kontroli nad velikim dijelovima teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada.

Ponovno zauzimanje Mosula, zadnjega velikog grada u rukama IS-a u Iraku, složena je operacija koja bi, po mišljenju analitičara mogla potaknuti humanitarnu krizu zbog velikog broja stanovnika koji su ondje blokirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima međunarodnoga Crvenog križa još bi gotovo milijun Iračana moglo pobjeći iz svojih domova pred siromaštvom, bijedom i sukobima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo