PROBIJANJE STAKLENOG STROPA / Goldman Sachs neće omogućavati IPO-ove tvrtkama s isključivo muškom upravom

Image
Foto: RTL / PIXABAY

Kada je žena bila na čelu odbora performanse IPO-ova bile su mnogo bolje

29.1.2020.
9:14
RTL / PIXABAY
VOYO logo

Tvrtkama koje nemaju barem jednog člana uprave ili odbora suprotnog spola, počevši od 1. srpnja ove godine, Goldman Sachs neće omogućavati IPO-ove, najavio je prije nekoliko dana glavni izvršni direktor te banke David Solomon.

Namjera incijative je privući više žena u uprave i odbore, a želja je da do 2021. godine na vodećim pozicijama budu barem dvije žene, kazao je Solomon u intervjuu za CNBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada se osvrnem na IPO-ove u posljednje četiri godine, kada je žena bila na čelu odbora performanse IPO-ova bile su mnogo bolje nego tamo gdje nije bilo žena'', kazao je Solomon na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, a za NY Post istaknuo je da će ovu politiku proširiti na sve privatne tvrtke u kojima je Goldman Sachs većinski investitor.

U SAD-u i Zapadnoj Europi ova će se politika fokusirati na 'tradicionalno slabo zastupljene grupe kroz različite kriterije poput spola, rase, etničke pripadnosti, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kazao je, prenosi Lider, izvor blizak banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Goldman najveći financijski igrač koji je napravio ovaj korak prema raznolikosti na razini uprave, nije jedini.  2017. godine investicijski je div sa sjedištem u Bostonu pokrenuo svoju kampanju 'Neustrašiva djevojka' kako bi napravio pritisak na javna poduzeća da postave više žena u uprave, podsjeća Post.

Taj je program postao poznat po istoimenoj skulpturi koju je State Street naručio da ga simbolizira, a koja je do prosinca 2018. stajala nasuprot kipu 'Charging Bull' u blizini Wall Streeta i sada stoji ispred njujorške burze. State Street je tada tvrdio da je više od 300 tvrtki prihvatilo njihov savjet i u uprave i odbore zaposlilo više žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez Goldman Sachsa mogao bi, međutim, napraviti dodatan zamah jer je jedan od najistaknutijih korisnika programa IPO-a na globalnoj razini. Lani je Goldman bio među bankama koje su neuspješno pokušale WeWork objaviti u javnosti. Naime, Goldman Sachs je procijenio WeWork na 47 milijardi dolara prije no što je napustio postupak kada je predviđena procjena tvrtke pala na osam milijardi dolara. Mediji podsjećaju da je WeWork u Upravi imao isključivo muškarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo