Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NEVOLJE U SUSJEDSTVU

Gradonačelnik metropole opet pod sumnjom zbog porezne utaje

Policija je gradonačelnika kazneno prijavila zbog sumnje u poreznu taju i prije pet godina

Image
Foto: PIXSELL
Hina/ 8.11.2019. u 17:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slovenska financijska uprava upisala je hipoteku na obiteljsku kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića kako bi osigurala naplatu potencijalnog  duga od 335.000 eura nastalog poreznom utajom, piše u petak portal Siol.net u vlasništvu državnog Telekoma Slovenije.

Takav postupak, kojim se praktično blokira nečija imovina kako je ta osoba ne bi mogla prodati uobičajen je kad poreznici utvrde obvezu dodatnih poreznih obveza i osiguraju se za naplatu pred završetak cijelog postupka, navodi portal.

Janković, nekadašnji direktor Mercatora i poduzetnik kojega znaju pratiti afere i sudski procesi, gradonačelnik je slovenske prijestolnice već četvrti mandat. Okušao se i u visokoj politici pa je 2011. sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija (PS) na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova i mandata, ali nije uspio sastaviti vladu pa se vratio na čelo gradske uprave.

Službeno nije potvrđeno na kakve se poslove potencijalni porezni dug odnosi, no portal navodi da je postupak pokrenut prije tri godine, a odnosi se na novčane transakcije između Jankovića i njegova dva sina kojima je službeno prodao svoju tvrtku Electa, a onda od njih, odnosno Electe, primao velike iznose kao rate za isplatu tog duga od osam milijuna eura.

Sinovi su novac tvrtke prebacivali starijem Jankoviću i onda kad je Electa ušla u nelikvidnost zbog čega su ostali njeni vjerovnici bezuspješno čekali novac, a primljenim novcem Janaković je podmirivao i neke dugove svojih drugih tvrtki, navodi portal.

Porezni inspektori su još 2012. godine zaključili da je u tim transakcijama nešto sumnjivo pa su protiv Zorana Jankovića te njegovih sinova Damijana i Jure pokrenuli postupak utvrđivanja porezne utaje. Poreznici su ocijenili da sredstva koja je na račune dobivao Janković nisu povrat kredita koje je sinovima dao gradonačelnik, nego njegov osobni  prihod koji podliježe oprezivanju, navodi portal.

Isto tako, navodi da je policija ljubljanskog gradonačelnika  2014. kazneno prijavila zbog sumnje u još jednu poreznu utaju.

Riječ je o slučaju započetom 10 godina prije toga, kad je Janković, koji je tada bio direktor Mercatora, stekao 47.000 dionica tog velikog trgovačkog lanca, a onda te dionice u više koraka i različitim transakcijama fiktivno  prebacivao na sinove i sebi bliske tvrtke, kako na konačnu prodaju dionica britanskome fondu  Altima Partners 2012. godine ne bi morao platiti porez kao privatna osoba, navodi portal Siol.net

Hina/ 8.11.2019. u 17:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
krvavi prosvjedi

Tuga i bijes u Iranu! U prosvjedima sada ubijena i poznata tiktokerica: 'Bila je vesela i energična'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba