ne nazire se kraj krizi / Hollande će s partnerima razgovarati o zoni zabrane leta u Siriji: zamisao ima sve više pristaša u Europi

Image
Foto: AP Images

Zamisao ima sve više pristaša u Europi preplavljenoj stotinama tisuća izbjeglica iz Sirije i Iraka koji bježe jer se ne nazire kraj krizi

29.9.2015.
7:52
AP Images
VOYO logo

Francuska će se sa svojim partnerima idućih dana razgovarati o prijedlogu Turske i sirijske oporbe da se na području sjeverne Sirije uspostavi zona zabrane leta, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande.

Turska je primila gotovo dva milijuna izbjeglica iz Sirije i odavna zagovara uspostavu "zone zabrane leta" u sjevernoj Siriji radi zaštite tog područja od ekstremističke sunitske skupine Islamske države, ali i kurdskih militanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamisao ima sve više pristaša u Europi preplavljenoj stotinama tisuća izbjeglica iz Sirije i Iraka koji bježe jer se ne nazire kraj krizi.

Vijeće sigurnosti UN-a moralo bi odobriti takav prijedlog da bi dobio međunarodni legitimitet, rekao je Hollande, no diplomati predviđaju da će Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, glasati protiv rezolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska predlaže uspostavu sigurne zone za izbjeglice", rekao je visoki turski dužnosnik.

"U protivnom će novi val izbjeglica vjerojatno biti neizbježiv. To pitanje mora se riješiti unutar Sirije", rekao je dužnosnik i pozvao Europsku uniju, Sjedinjene Države i Ujedinjene narode da se usredotoče na uzroke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska ideja o zoni zabrane leta na sjeveru Sirije oslobodila bi dio tog sirijskog teritorija, a tu veliku operaciju trebali bi izvesti umjereni oporbeni Sirijci i Turci", rekao je francuski dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo