NIKOLINA ČUBRIĆ / Hrvatica iz New Yorka o neredima na ulicama SAD-u: 'Rasizam je duboko usađen u ovu zemlju'

'Ako se itko na prosvjedima ne osjeća sigurnim, onda može znati kako se Afroamerikanci osjećaju svaki dan u Americi', poručila je

1.6.2020.
18:54
VOYO logo

Nasilje diljem 'divlja' SAD-a već šestu noć zaredom u prosvjedima nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Image
Nemiri u SAD-u /

Nova šokantna snimka brutalnog iživljavanja policajca: Floyda prije smrti tukli u autu?

Image
Nemiri u SAD-u /

Nova šokantna snimka brutalnog iživljavanja policajca: Floyda prije smrti tukli u autu?

Zbog nereda, policijski sat uveden je u više od 40 gradova, no prosvjednici to ignoriraju. U više od polovine saveznih država na ulice je poslana i Nacionalna garda, a sukob policije i prosvjednika doveo je i do nove smrti. Scene s ulica mnogi opisuju kao ratno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz New Yorka se za RTL javila Nikolina Čubrić. Hrvatica iz Pirovca, koja ondje živi već 14 godina, opisala je kakva atmosfera vlada diljem zemlje. 

"U New Yorku kao i u ostatku Amerike tenzije su jako visoke već šesti dan, u New Yorku se ovog vikenda dogodila eskalacija sukoba između prosvjednika i policije. Dodatne tenzije u New Yorku izazvala je snimka policijskog kombija kojim je policija pokušala razbiti koridor prosvjednika", rekla je Čubrić te dodala da se osobno osjeća sigurno jer njezin kvart nije zahvaćen prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No ovog vikenda je bilo puno slučajeva pljačke poslovnih prostora te nekoliko slučajeva pljačke stanova u prostorima gdje se događaju prosvjedi i zapravo je jako neobična situacija jer se New York još uvijek nije počeo otvarati zbog koronavirusa i jako puno ljudi, iako ogorčeno smrti Georga Floyda, se boji izaći na cestu ne samo zbog nasilja već i zbog koronavirusa", rekla je.

"I večeras se priključujem prosvjedima jer smrt Georga Floyda nije izolirani slučaj. Amerika je jedna zemlja u kojoj je rasizam duboko usađen i u kojima se policijska brutalnost prema manjinama događa prečesto. Ako se itko na prosvjedima ne osjeća sigurnim, onda može znati kako se Afroamerikanci osjećaju svaki dan u Americi", poručila je Čubrić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike