CIJENE ALKOHOLA U EU / Hrvatska skuplja od Njemačke: Gdje se najjeftinije, a gdje najskuplje napiti u Europi?

Image
Foto: PIXSELL

Eurostat je objavio razine cijena alkoholnih pića 2018. godine u državama članicama Europske unije

6.9.2019.
8:48
PIXSELL
VOYO logo

Najskuplje u Europskoj uniji se napiti u Finskoj, a najjeftinije u Rumunjskoj. Pokazuju to najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata o cijenama alkoholnih pića u Europskoj uniji u 2018. godini.  

Zanimljivo je da su cijene alkoholnih pića, u koje su uračunate cijene žestokih alkoholnih pića, vina i piva, u najskupljim državama više nego dvostruko skuplje nego u onim najjeftinijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjever Europe najskuplji, no iznimka je Grčka

Cijene su izražene u indeksima, a prosjek EU ima indeks 100. U najskupljoj Finskoj cijene su 82 posto više nego u prosječne (indeks 182), dok su u najjeftinijim Rumunjskoj i Bugarskoj one 26 posto niže od prosjeka (indeks 74). 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po skupoći alkoholnih pića izdvajaju se države članica EU na sjeveru Europe pa su se tako nakon Finske u prvih sedam izredale i Irska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Estonija i Danska. Jedina iznimka je Grčka koja se po skupoći alkohola smjestila na visoko četvrto mjesto, između Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva. 10 najskupljih država zatvaraju još Malta, Latvija i Belgija. 

Image

Cijene alkohola u Europi! Gdje se najjeftinije, a gdje najskuplje napiti u EU?

Image

Cijene alkohola u Europi! Gdje se najjeftinije, a gdje najskuplje napiti u EU?

Njemačka jeftinija od Hrvatske

Kao što smo već spomenuli, najjeftinije alkohol se pije u Bugarskoj i Rumunjskoj, a nakon njih slijede Mađarska, Češka, Španjolska i Poljska. Za mnoge iznenađujuće, Njemačka se nalazi na sedmom mjestu kada se gleda od najjeftinije prema najskupljoj državi. U njoj su cijene 11 posto ispod prosjeka Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se nalazi točno na sredini ljestvice, s malo višim cijenama od prosjeka, u društvu Italija, Nizozemske, Austrije i Portugala. Kod nas su cijene alkoholnih pića 1 posto više nego što je prosjek Unije.

Island i Norveška najskuplje u Europi, Sjeverna Makedonija i BiH najjeftinije

Eurostat je uz podatke za članice EU, objavio i podatke o razini cijena alkoholnih pića i u još nekim europskim državama koje nisu u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti podaci pokazuju da je daleko najskuplji alkohol na Islandu i u Norveškoj, u Crnoj Gori je malo skuplji nego kod nas, u Srbiji bitno jeftiniji od prosjeka EU, a da su u EU Sjeverna Makedonija i BiH bi bile na samom dnu ljestvice kao najjeftinije države.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo