Spomen područje / Hrvatska vlada rekla je Vučiću da još nisu stečeni uvjeti za njegov posjet Jasenovcu, on želi doći do 17. rujna

Image

Božinović je uvjeren iza navodnog privatnog posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu postoje drugi motivi

18.7.2022.
20:00
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i u ožujku je na isti način, kao i jučer- bez službenog upita htio doći u Spomen područje Jasenovac. No, kako doznajemo, čim je to službeni Zagreb neformalnim kanalima saznao, rečeno mu je da još nisu stečeni uvjeti za njegov dolazak. Sada Vučić i službeno traži posjet i to do 17. rujna. Hoće li biti do tada, još se ne zna, no takav posjet, kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, treba detaljno dogovoriti.

Da iza navodnog privatnog posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu, ipak postoje neki drugi motivi- uvjeren je ministar unutarnjih poslova. Jer kaže iskusna srpska diplomacija u detalje je,najavila dolazak potpredsjednice Vlade ovaj tjedan, zašto nisu i predsjednika Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dvije stranice note o dolasku potpredsjednice Vlade, a s druge strane o dolasku predsjednika Republike ništa, neke informacije koje su kolale neformalnim putem'', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako doznajemo, Vučić je htio u Jasenovac, i u ožujku ove godine za svoj rođendan. No, rečeno mu je da nisu stečeni uvjeti za njegov dolazak. Niti tada ništa službeno nije zatraženo. A nakon nedolaska Vučića, u Hrvatsku neće doći ni srpska potpredsjednica, jer se očito znaju prioriteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Srbija je zabrinuta za svoju energetsku budućnost, tema je trebala biti energetika, i ona je otkazala svoj posjet, vjerojatno nema veze s njom već je to uputa njezinog šefa Vučića'', rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Image
srbijanski predsjednik /

Vučić o zabrani ulaska u Jasenovac: 'Krenuli su sa besmislenim napadima. Htio sam položiti cvijeće'

Image
srbijanski predsjednik /

Vučić o zabrani ulaska u Jasenovac: 'Krenuli su sa besmislenim napadima. Htio sam položiti cvijeće'

Na poseban režim i kontrole za hrvatske diplomate, koja su najavljena iz Srbije, Božinović kaže neće odmah uzvraćati, dok ne vidi o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Puno više srbijanskih dužnosnika dolazi u Hrvatsku, nego obrnuto, a da ne spominjem koliko ih tranzitira kroz Hrvatsku'', izjavio je Božinović.

Za cijeli slučaj, prema srpskim medijima krive su ustaše- a uz to stavljaju i fotografiju hrvatskog premijera. Da mu je vlada ustaška - Plenkovića je prozvao i Aleksandar Vulin - kojeg je zbog toga kazneno prijavio beogradski odvjetnika i oporbeni političar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da je ono što je napisao u svoje osobno ime, ne bih se bavio time, on se u ime Republike Srbije obratio drugoj državi na jedan uličan prizeman način, i time povrijedio ugled Republike Srbije, svih građana, a onda je uvrijedio i RH'', izjavio je Aleksandar Olenik, odvjetnik za ljudska prava u Srbiji.

Za Vulina ništa neobično, a upravo on je poznat po svojim neuspješnim namjerama da ulazi u Hrvatsku kako hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hoću li doći u Mlaku u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gdje se nalaze potomci žrtava Jasenovca odlučit ću ja i o tome može da odluči komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri'', rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Nakon toga je proglašen nepoželjnom osobom. Prije tri godine, poslani su, ali Jasenovca vidjeli nisu i 11 zapovjednika Vojske Srbije, koji su namjeravali prodefilirati u vojnim odorama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je spomen područje u Jasenovcu - umjesto mjesto pijeteta - s godinama postalo razlog stalnih srpskih provokacija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo