O slučaju Agrokor / Huffington Post o Agrokoru: 'Ostavština bezakonja i kolosalne političke korupcije koja je uzdrmala Hrvatsku i regiju'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Ukoliko bi se u cijeli proces uključile i američke službe, to bi bilo više nego dobrodošao potez u Hrvatskoj i regiji koji bi ulio nadu osiromašenom dijelu Europe s porukom da pravda može prevladati', stoji u tekstu

31.10.2017.
9:50
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U tekstu objavljenom u poznatom Huffington Postu stoji je u listopadu javno objavljen popis američkih ulagača koji su bili zainteresirani za ulaganje u Agrokor te kako bi se u svjetlu tih informacija u istragu oko Agrokora trebale uključiti i američke vlasti te detaljno istražiti na koji su način oprani novci u Agrokoru. 

Ukoliko bi se u cijeli proces uključile i američke službe, to bi bilo više nego dobrodošao potez u Hrvatskoj i regiji koji bi ulio nadu osiromašenom dijelu Europe s porukom da pravda može prevladati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku teksta o Agrokoru se piše kao ostavštini bezakonja, kronizma i kolosalne političke korupcije koja u Hrvatskoj traje posljednjih 26 godina, a koja je uzdrmala hrvatsku vladu i širi se balkanskom regijom te se dodaje i kako je Agrokor veliki HDZ-ov uspjeh kojim je jedna hrvatska obitelj završila u posjedu većinu državne imovine. 

Hrvatski premijer Sanader oprostio je porezne dugove Agrokora dok su istovremeno zakoni mijenjani kako bi išli u korist kompaniji. Agrokor je postao najveći primatelj državnih subvencija, najveći uvoznik hrane i najgori isplatitelj dobavljačima i poljoprivrednicima, proizvodeći začarani lanac nelikvidnosti na tržištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O problemima s Agrokorom javnost je upoznata u travnju ove godine, kada tvrtka više nije mogla vratiti svoj dug. Jedan od najvećih kreditora, ruska banka Sberbank zatražila otplatu zajma od više od 1 milijardu eura. Vlada je tada na na snagu hitno donijela novi zakon "lex Agrokor", kojim bi zaštitila kompaniju od bankrota. 

U nastavku teksta navodi se kako je daljnja revizija otkrila nepravilnosti u vođenju kampanje i krivotvorenja financijskih izvještaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Todorić dominirala je marketinškim tržištem u medijima, osobito printanima, a živjeli su u dvorcu, koji je zapravo registriran kao hotel i koji je bio pod hipotekom Hypo banke putem upitnih zajmova.

Tekst završava mišlju kako trenutna politička struktura u Hrvatskoj i njezin pravosudni sustav pod utjecajem politike neće počistiti skandal u Agrokoru, a referira se i na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ranije ove godine u vezi rada hrvatskog državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Agrokorov slučaju pokazuje kako bi se državno odvjetništvo trebalo baviti istragama onoga što se događaja danas, a ne konstantnim vraćanjem u prošlost, što kod građana izaziva eroziju povjerenja u političare i institucije.”, kazala je tada predsjednica.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo