kontra inicijative 'dayton 2' / I vlast i oporba u BiH složni: 'Sami ćemo odlučivati o uređenju svoje države, Hrvatska se ne smije miješati'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ni u vlast ni u oporba u Bosni i Hercegovini ne podupire inicijativu hrvatske predsjednice nazvanu 'Dayton 2', kao ni miješanje hrvatskih političara u unutrašnje uređenje susjedne države

20.10.2016.
16:53
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Pomoć susjeda Bosni i Hercegovini je dobro došla, no kako će ta zemlja biti uređena mogu odlučivati isključivo oni koji u njoj žive, stajalište je što su ga u četvrtak u Sarajevu iznijeli predsjednici stranaka Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić. 

Iako je SBB dio vladajuće većine, a SDP BiH najveća oporbena stranka njihovi čelnici sastali su se u Sarajevu kako bi razgovarali o mogućoj suradnji, a novinarima su nakon toga kazali kako nije na pomolu nikakva nova koalicija nego susret koji ima za cilj jačanje političkog pluralizma, sukladno praksi u demokratskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdili su ipak kako dvije stranke imaju identično stajalište u odnosu na moguću jaču ulogu Hrvatske u odnosu prema BiH, kao i o inicijativi poput one hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o potrebi organiziranja nove konferencije o BiH nazvane "Dayton 2".

"Što se tiče 'Daytona 2' uvijek sam bio protiv njega. Sve promjene u BiH koje se trebaju dogoditi trebaju biti proces promjena na našem europskom putu, a ne spektakularna konferencija između tri naroda koje će dodatno komplicirati situaciju", kazao je Radončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef oporbenog SDP-a Nikšić kazao je kako nitko ni od susjeda niti od stranaca nema pravo određivati kako će živjeti ljudi u BiH.

Ocijenio je kako je nedavni posjet Bože Petrova i Mire Kovača Stocu bio 'nezgrapan' postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radončić je u izjavi  novinarima potvrdio kako su analize nakon lokalnih izbora pokazao da je njegov SBB, koji je nastupio u koaliciji sa Strankom demokratske akcije (SDA), na njima dobio desetak posto manje glasova nego prije četiti godine. Najavio je kako je sada izvjesno da će na općim izborima 2018. SBB nastupiti samostalno, ali je istodobno ocijenio kako će do tada opstati sadašnja vladajuća većina na državnoj i razini Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo