Diljem Srbije / Iako je Vučić popustio, organizatori prosvjeda nisu. Za sutra najavljeni novi prosvjedi i blokada prometnica

Image
Foto: Mateja Stanisavljevic/PIXSELL

Povlačenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu tražile su tisuće prosvjednika u građanskom pokretu Ekološki ustanak

10.12.2021.
17:03
Mateja Stanisavljevic/PIXSELL
VOYO logo

Skupština Srbije usvojila je u petak izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime su djelomice ispunjeni zahtjevi dvotjednih prosvjeda, a organizatori prosvjeda su za sutra najavili nova okupljanja i blokade prometnica u Beogradu i više gradova diljem Srbije.

Povlačenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu tražile su tisuće prosvjednika u građanskom pokretu Ekološki ustanak, blokirajući, dvije subote uzastopce, prometnice u više od 50 gradova Srbije i autocestu u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odlučila povući iz parlamentarne procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a tu je odluku potom potvrdio i srbijanski predsjednik.

Image
Vučićev preokret /

Je li ovo najveći poraz srpskog predsjednika do sad? Analitičari za Direkt: Shvatio je da treba popustiti, ali nije ugrožen

Image
Vučićev preokret /

Je li ovo najveći poraz srpskog predsjednika do sad? Analitičari za Direkt: Shvatio je da treba popustiti, ali nije ugrožen

U javnom interesu ljudima može oduzeti zemlja

Eksproprijacija je predviđala da se u javnom interesu ljudima može oduzeti zemlja uz naknadu, u čemu se vidi opasnost od mogućeg ustupanja međunarodnom konzorciju Rio Tinto ili kompanijama koje bi imale iste namjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojenim izmjenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi određeno je da parlament tek poslije četiri godine od dana održavanja referenduma može donijeti akt suprotan pitanju potvrđenom na referendumu ili izmjenama tog akta promijeniti biti potvrđenog pitanja o kojem su se građani izjašnjavali.

U Zakonu je, međutim, ostala odredba da izlazni prag ne mora biti 50 posto plus jedan, što se u javnosti vidi kao mogućnost zlouporaba, jer praktički i mali broj izašlih može donijeti odluku u ime stotina tisuća građana. Vlast je ranije najavila da će "narod odlučivati" i o rudarenju litija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su građani na referendumu donijeli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja, o tom pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma.

Srbija neće biti u građanskom ratu

Izmjenama Zakona ukinuta je i predviđena naknada za ovjeru potpisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisnut valom nezadovoljstva desetaka tisuća ljudi koji su dvije subote uzastopce na pola sata zapriječili prometnice, srbijanski predsjednik prošlog je tjedna u obraćanju javnosti poručio da "Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu" i rekao kako mu "ne pada na pamet slušati ulicu i služiti ulici".

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga i organizacija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukama vlade o povlačenju Zakona o eksproprijaciji, te o izmjenama Zakona o referendumu, djelomice je ispunjen veći dio njihovih zahtjeva, a ključni je obustava projekta međunarodnoj konzorcija Rio Tinto, kojim je planirano rudarenje litija u zapadnoj Srbiji, što prosvjednici smatraju iznimnom prijetnjom uništavanju tisuća hektara plodnog zemljišta i ugrožavanju okoliša. 

Predsjednik Vučić objavio je u srijedu navečer da se iz procedure povlači zakon o eksproprijaciji, no rudarenje nije zaustavljeno odnosno istraživanja su formalno u tijeku.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo